Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Delegacija češkog grada Olomouca u poseti Subotici

05.05.2015.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je u Gradskoj kući delegaciju grada Olomouca iz Republike Češke na čelu sa gradonačelnikom Antoninom Stanekom, koja se nalazi u dvodnevnoj poseti našem gradu. Razgovaralo se o intenziviranju saradnje između Subotice i Olomouca, posebno u oblastima ekonomije i energetske efikasnosti.

 9034_1.jpg

Uz podsećanje da su Subotica i Olomouc pobratimljeni 1996. godine, gradonačelnik Maglai je, na pres-konferenciji upriličenoj povodom ove posete, istakao da je tokom susreta ocenjeno da je u obostranom interesu da se saradnja između ova dva grada ponovo podigne na visoki nivo.

- Smatram da imamo brojne mogućnosti za saradnju, posebno u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, a Subotica ima i solidno razvijenu mašinsku industriju. Za naš grad bi veoma važno bilo da preuzme znanja i iskustva koja je Olomouc imao u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i tehnologije koje je primenjivao u razvoju infrastrukture i u oblasti energetske efikasnosti – naglasio je gradonačelnik Maglai.

On je dodao da će se ubuduće intenzivirati i saradnja sa bratskim gradom Segedinom i da bi uskoro trebalo da se usvoji i odluka o bratskoj saradnji sa beloruskim gradom Brestom što će, kako je rekao, doprineti i povećanju razvojnih kapaciteta Subotice.

Antonin Stanek je kazao da bi osim saradnje u oblastima energetske efikasnosti i ekonomije, koja bi se pre svega odnosila na razmenu privrednika iz ova dva grada, saradnja sa Suboticom mogla da se odvija i u brojnim drugim sferama.

- Privrednici iz Olomouca već su pozvani na ovogodišnji Međunarodni i regionalni sajam u Subotici. Razgovarali smo i o javnom prevozu, turističkim potencijalima, kulturnim projektima, pre svega razmeni pozorišnih ansambala, umetnika i muzičara, kao i o razmeni studenata pedagoških fakulteta i srednjoškolaca tehničke i građevinarske struke iz Olomouca i Subotice – istakao je Antonin Stanek.

9034_2.jpg 

U okviru dvodnevne posete našem gradu, delegacija Olomouca, u kojoj je bio i zamenik gradonačelnika Pavel Urbašek, obišla je i Slobodnu zonu Subotica, Palić i Gradski muzej.
 

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
Plaćanje karticama
Informator
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy