Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Potpisani prvi ugovori između Garancijskog fonda APV i poljoprivrednih proizvođača

16.04.2015.

U Medija-centru Gradske kuće danas su potpisani prvi ugovori između Garancijskog fonda APV i poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada Subotice kojima su odobrene kreditne linije po konkursu za obezbeđenje dugoročnih kredita namenjenih finansiranju kupovine nove opreme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu kroz sufinansiranje dela kamate za nalogodavce po garancijama Fonda.

8976_1.jpg 

Ugovore su, u prisustvu gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija i člana Gradskog veća zaduženog za oblast poljoprivrede Šimona Ostrogonca, potpisali direktor Garancijskog fonda APV Goran Vasić i voćari Jasna Imgrund, Katalin Elek i Rudolf Terečik.

Gradonačelnik Maglai je podsetio da je Subotica prva lokalna samouprava u Srbiji koja je počela projekat subvencionisanja kamate kreditnih linija za kupovinu opreme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, i dodao da je proizvodnja voća danas gotovo nemoguća bez realizacije ovakvih projekata.  

- Smatram da u budućnosti niko neće moći da се bavi voćarstvom ukoliko ne bude zaštitio svoje voćnjake putem ovakvih i sličnih projekata. Pozivam poljoprivredne proizvođače da razmotre ove mogućnosti, jer mislim da se ovakve investicije veoma brzo isplaćuju i da su korisne za razvoj poljoprivrednih gazdinstava – rekao je gradonačelnik Maglai, najavljujući mogućnost da od jeseni subvencionisane kredite i kamatne stope koriste i privrednici.

Goran Vasić je naglasio da je ova kreditna linija efikasan model prepoznat u zemljama Evropske unije, da se uskoro očekuje i proširenje namene ove kreditne linije i da su korisnicima sredstava na raspolaganju i dodatne finansijske povoljnosti.   

- Korisnici ovih sredstava imaju pravo da konkurišu za povraćaj sredstava i od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji može da iznosi i do 50 odsto investicije. Uoči Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu mi ćemo našu kreditnu ponudu moći da proširimo i na nabavku matičnih stada rasne stoke i sadnog materijala – kazao je Vasić.

Reč je o dugoročnim bankarskim kreditima, odobrenim na pet godina. Nakon grejs perioda od godinu dana, kamatu će dve godine otplaćivati Garancijski fond i lokalna samouprava koja je za tu namenu ove godine izdvojila 18,5 miliona dinara putem Programa za uređenje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Preostale dve godine kamatu za kredit plaćaće poljoprivrednici.

Prva tri ugovora imaju ukupnu vrednost od 100.000 evra i odnose se na površinu od oko 10 hektara.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop