Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Potpisan Sporazum o upravljanju i korišćenju zgrade Sinagoge

24.03.2015.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš i predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine mr Jene Hajnal danas su, u Gradskoj kući, zaključili Sporazum o upravljanju i korišćenju zgrade Sinagoge u Subotici.

8919_1.jpg

Potpisivanjem ovog sporazuma stvaraju se preduslovi za početak realizacije rekonstrukcije unutrašnjosti Sinagoge, izjavio je, tim povodom, gradonačelnik Maglai, i dodao da je Sinagoga imovina Grada.

- Sinagoga ostaje u svojini Grada, a njom će upravljati Fondacija ’Subotička Sinagoga’ sa kojom rukovodi gradonačelnik. Dakle, nema bilo kakvih mogućnosti da bilo ko stavi, tako da kažem, ruke na taj objekat ili preuzme upravljanje Sinagogom mimo grada Subotice i interesa Grada i građana Subotice – podvukao je gradonačelnik Maglai.

On je najavio da će u narednih deset do petnaest dana biti otklonjene sve nedoumice oko završetka projektne dokumentacije vezane za unutrašnje uređenje Sinagoge, posle čega će Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine raspisati javnu nabavku za početak izvođenja ovih radova.

- Danas sam potpisao dokument o pokretanju postupka javne nabavke za rekonstrukciju severne fasade Sinagoge. Mislim da ćemo u narednih mesec dana završiti taj postupak, a potom i potpisati ugovor sa izvođačem radova. Nadam se da će radovi na severnoj fasadi Sinagoge početi najkasnije do kraja maja – rekao je Jene Maglai.

Jene Hajnal je, između ostalog, naglasio da je Vlada Mađarske Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine kao donaciju za ovu revitalizaciju ustupila 500 miliona forinti, što je otprilike 200 miliona dinara ili oko 1.600.000 evra.

Robert Sabadoš je kazao da Jevrejska opština izražava zadovoljstvo što je, napokon, došlo do realizacije uređenja Sinagoge i da očekuje da će donacija Vlade Mađarske biti dovoljna za potpunu rekonstrukciju Sinagoge.

Sinagoga u Subotici će i dalje zadržati sakralnu funkciju i Jevrejska opština će je koristiti kao mesto za molitvu i održavanje verskih obreda. Imaće i stalnu postavku koja će čuvati uspomenu na prošlost, život i istorijsku sudbinu subotičke i vojvođanske jevrejske zajednice, služiće i kao mesto održavanja kulturnih manifestacija koje su u skladu sa duhom i karakterom objekta, a postaće i jedna od najznačajnijih turističkih znamenitosti Subotice i okoline.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop