Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Zaključen Poseban kolektivni ugovor za javna i javno komunalna preduzeća

30.01.2015.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Saveza samostalnih sindikata grada Subotice, Momčilo Petrović, potpisali su danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, Poseban kolektivni ugovor za javna i javno komunalna preduzeća grada Subotice. Ugovorom se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz oblasti radnih odnosa u javnim i javno komunalnim preduzećima čiji je osnivač grad Subotica, kao i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora u skladu sa zakonom i drugim propisima.

8583_1.jpg 

Ovaj ugovor zaključuje se između osnivača i reprezentativnog sindikata za teritoriju grada Subotice u ime svih zaposlenih u javnim i javno komunalnim preduzećima čiji je osnivač grad Subotica.

Gradonačelnik Maglai je, nakon potpisivanja Ugovora, u izjavi za medije rekao da je Poseban  kolektivni ugovor rezultat kompromisa postignutog između predstavnika lokalne samouprave i reprezentativnog sindikata i da su pregovore  obeležili dobra volja i iskrene namere da se Ugovor zaključi, umerenost pregovaračkog tima sindikata u zahtevima vezanim za ostvarivanje prava i korektnost od strane lokalne samouprave u smislu obezbeđivanja prava zaposlenih.

Uz isticanje da veruje da neće biti problema oko sprovođenja Posebnog kolektivnog ugovora, on je kazao da smatra da rukovodioci u javnim i javno komunalnim preduzećima treba da budu korektni i postignu kompromis sa predstavnicim sindikata kod zaključivanja kolektivnog ugovora.

- Ovo je znak da rukovodstvo lokalne samouprave želi da izgradi korektan odnos sa zaposlenima. Očekujem da će i zaposleni u našim javnim i javno komunalnim preduzećima savesno i odgovorno obavljati poslove na kojima rade, da će ta preduzeća doživljavati kao svoja i da će se truditi da ona budu što uspešnija, jer je u pitanju i njihova egzistencija i perspektiva. Kada svi zaposleni, ili bar većina, budu razmišljali na taj način, onda će i situacija u našem gradu biti bolja, a usluge koje će se pružati našim sugrađanima kvalitetnije - naglasio je gradonačelnik Maglai.

Momčilo Petrović je ocenio da je potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora kruna jednog pregovaračkog procesa u kome nijedna strana nije u potpunosti zadovoljna, ali da je u ovom trenutku to maksimum, kako za grad Suboticu, tako i za Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti.

- Poseban kolektivni ugovor je primenjiv, u njemu su regulisana najbitnija pitanja koja tangiraju sve zaposlene u javnim i javno komunalnim preduzećima. Pregovori sa predstavnicima lokalne samouprave nisu prelazili okvire realnosti, a osnivač nije želeo da uđe u takve odredbe Posebnog kolektivnog ugovora koje kasnije ne bi mogao da ispoštuje – rekao je Petrović i dodao da će se u roku od šest meseci, računajući od dana stupanja na snagu ovog ugovora, pristupiti pregovorima i zaključiti kolektivni ugovor kod poslodavca.

8583_2.jpg 

Potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora prisustvovali su pregovarački timovi lokalne samouprave i reprezentativnog sindikata i Milan Popović, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop