Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Maglai osudio pokušaj podmetanja požara na Muhadžir džamiji

19.10.2014.

Na stambenom delu Muhadžir džamije u Subotici rano jutros došlo je, usled delovanja vatre, do oštećenja garažnih vrata. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, obraćajući se novinarima posle obilaska džamije, najoštrije osudio noćašnji događaj i poručio da lokalna samouprava neće tolerisati da se bilo ko u Subotici oseća nesigurnim, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. Imam Muhadžir džamije Selmo Dreković je, uz ocenu da je požar podmetnut, istakao da su incident zabeležile sigurnosne kamere i da se na snimcima vide dvojica počinilaca.

 8395_1.jpg

Dreković je rekao da se u trenutku incidenta sa svojom porodicom nalazio na spratu objekta, odmah iznad zapaljenih vrata i da je jutros, oko pet časova, primetio da je neko nameravao da podmetne požar na Muhadžir džamiji. Nakon konstatovanja da je pričinjena materijalna šteta, dodao je, obaveštena je policija kojoj su predati video-snimci i koja intenzivno radi na otkrivanju počinilaca ovog dela.

- Neki prolaznik je veoma brzo, oko tri časa i trideset minuta, ugasio požar. Trenutno se ne osećam ugroženim, ali ne treba dopustiti da se preko ovakvih stvari pređe kao da se ništa nije desilo. Imam poverenje u Policijsku upravu da će da preduzme sve mere kako bi se nepoznati počinioci pronašli – podvukao je Dreković.

Gradonačelnik Maglai je istakao da je podmetanje požara žalostan i opasan događaj za višenacionalnu i višekonfesionalnu zajednicu kakva je Subotica.

- Ovo je veoma loša poruka onih koji su pokušali da podmetnu požar prema svima nama. Posle kontakta sa nadležnima iz policije, poslednjih nekoliko dana pojačane su kontrole i obilasci objekata za koje se smatra da mogu da budu ugroženi, a to će se raditi i ubuduće – rekao je gradonačelnik Maglai.

8395_2.jpg

On je, u ime lokalne samouprave i svoje lično ime, od istražnih organa zatražio da preduzmu neophodne korake kako bi se rasvetlile sve okolnosti vezane za ovaj događaj, a počinioci pronašli i procesuirali.

- U Subotici svako treba da se oseća sigurnim i da ovaj grad doživljava kao svoj. Zato ćemo najenergičnije da reagujemo na ovakve događaje koji su upereni i protiv cele naše zajednice. Očekujem da će policija, a i tužilaštvo - u smislu kvalifikacije ovog dela, preduzeti sve da se počinioci pronađu i procesuiraju, jer će to biti energična poruka od strane države da se ovakva dela u Subotici ne smeju dešavati – rekao je Jene Maglai.

Zamenik načelnika odeljenja policije u Subotici Igor Velimirović rekao je da policija, nakon uviđaja koji su sproveli predstavnici Višeg javnog tužilaštva, intenzivno radi na otkrivanju počinilaca ovog krivičnog dela, vodeći računa da, u skladu sa nadležnostima, preduzima mere i radnje na bezbednosnoj zaštiti građana i imovine, postupajući prema svim građanima jednako bez obzira na njihovu nacionalnu, rasnu, versku pripadnost.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je osudio napad i zatražio da se pronađu krivci i nalogodavci. Najavljeno je da će povodom ovog događaja u Suboticu danas i sutra boraviti predsednik Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop