Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana manifestacija „Pokrenimo srce“

15.10.2014.

U okviru evropske nedelje posvećene vanbolničkom iznenadnom srčanom zastoju u Subotici je danas, pod sloganom „Vaše ruke mogu spasiti život najmilijih“, održana manifestacija „Pokrenimo srce“.

8391_1.jpg 

U okviru ove akcije, u Velikoj većnici Gradske kuće održano je predavanje o značaju pravovremenog oživljavanja i spoljašnje masaže grudnog koša u slučaju prestanka rada srca i disanja, a edukativni tim Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) demonstrirao je osnovnu životnu potporu baziranu na samo kompresijama srca koje spašavaju život i koje bi trebalo da primene građani, laici, u slučaju iznenadnog srčanog zastoja.

Prikazana je, takođe, i upotreba automatskog spoljašnjeg defibrilatora, kao i telefonski asistirana kardiopulmonalna reanimacija (niz standardnih postupaka koji se primenjuju u cilju oživljavanja osobe kod koje postoji prestanak disanja i prestanak srčane aktivnosti) od strane dispečera SHMP koja, ukoliko se primeni pravovremeno, povećava šansu za preživljavanje za dva do tri puta.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, tim povodom, istakao da lokalna samouprava podržava manifestaciju „Pokrenimo srce“ i da će naša zajednica u narednom periodu biti pred velikim izazovom u smislu da ćemo sve više vremena, projekata i sredstava ulagati u prevenciju i zdravstvenu edukaciju građana. Realizacijom takvih programa, dodao je, uštedeće se i znatna budžetska sredstva.

Prisutne u Velikoj većnici Gradske kuće pozdravio je i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić koji je ocenio da je veoma važno, s obzirom na to da srčani zastoj može da se dogodi bilo gde, da što više građana zna da ukaže tu prvu i najneophodniju pomoć u ponovnom pokretanju srca kod osoba koje su doživele srčani zastoj.

Koordinator manifestacije i načelnik Službe hitne medicinske pomoći Subotica, prim. dr Kornelioja Horvat Jakšić, kaže da u Evropi godišnje umire oko 350.000 ljudi od iznenadnog srčanog zastoja, a da u Srbiji od iznenadnog srčanog zastoja godišnje umire oko 25.000 ljudi.

8391_3.jpg

Prema njenim rečima, od 75 do 85 odsto iznenadnih srčanih zastoja dešava se u bolničkim uslovima, a preživljavanje je veoma nisko – svega pet do deset odsto.

- U toku je velika evropska studija u kojoj učestvuje 26 zemalja Evrope, među kojima je i Srbija. Jedno od ključnih pitanja u okviru ovog projekta koje postavlja Evropa je - koliko je u slučaju iznenadnog srčanog zastoja laik započeo mere osnovne životne potpore. Nažalost, mislim da će na kraju studije naši rezultati biti vrlo niski, ispod četiri odsto.  Drugo pitanje je - da li je pre stizanja Hitne pomoći korišten automatski spoljašnji defibrilator. I tu će nam, bojim se, rezultati biti poražavajući i verovatno ravni nuli – naglasila je Kornelija  Horvat Jakšić.

Kritični period, podvukla je, u ponovnom pokretanju srca kod osoba koje su doživele srčani zastoj je četiri minuta, a ako se u tom periodu ništa ne preduzme dolazi do nepovratnih promena na moždanim ćelijama što dovodi do neminovne smrti.

- Procenat preživljavanja kod iznenadnog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima jedino se može povećati ako se uključe i očevici, laici koji se nalaze na licu mesta i koji u kritičnom periodu od četiri minuta započnu spoljašnje kompresije srca. Za preživljavanje je veoma bitno da se odmah koristi i spoljašnji automatski defibrilator, koji bi trebalo da bude postavljen na javnim mestima u gradu. Sopstvenim rukama možemo da spasimo život, minute su veoma važne, a one su u našim rukama – poručila je Kornelija Horvat Jakšić.

8391_2.jpg

Nakon predavanja i edukacije u Gradskoj kući, edukativni tim SHMP je na Trgu slobode upoznao učenike srednjih škola i zainteresovane građane sa značajem i načinom primene spojašnje masaže srca, uz podelu propagandnog materijala.

Manifestaciju „Pokrenimo srce“ organizovali su Dom zdravlja Subotica i Služba hitne medicinske pomoći, uz podršku grada Subotice i Resuscitacionog saveta Srbije.Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
«Desiré» (23.11.2019.-30.11.2019.)