Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Tim stručnjaka daje preporuke za obnovu Sinagoge

14.10.2014.

U Suboticu je stigao međunarodni tim stručnjaka Evropa Nostre (EN), evropske federacije organizacija za kulturno nasleđe. Stručnjaci EN će dati preporuke za obnovu Sinagoge koja je ušla u program „Sedam najugroženijih” spomenika kulture Evrope za ovu godinu, a koji se realizuje u saradnji sa Institutom Evropske investicione banke i Razvojnom bankom Saveta Evrope.

8390_1.jpg 

Na današnjoj pres-konferenciji, održanoj tim povodom u Medija-centru u Gradskoj kući, Irina Subotić, predsednik EN za Srbiju, istakla je da – kada se kaže - najugroženiji ne znači da je taj objekat napušten i da je u lošem stanju nego da spada u nešto što je izuzetno značajno za Evropu, nešto što treba da bude deo evropske i svetske baštine.

U ime grada Subotice, Melinda Nađ Kišereš je rekla da su do sada rekonstruisane dve fasade Sinagoge, da je sa izvođačem radova iz Beograda sklopljen ugovor o rekonstrukciji treće, južne fasade i da je rok za realizaciju 1. jun 2015. godine.

- Izvršili smo i javnu nabavku za sanaciju centralne kupole, a uspešno smo okončali i javnu nabavku za odabir projektantske kuće koja će da uradi glavne projekte za enterijer. U narednom periodu očekuje nas saradnja sa mađarskom institucijom za zaštitu spomenika kulture, jer je Vlada Mađarske obezbedila oko 330.000 evra za unutrašnje uređenje objekta. Ostala je još fasada prema Gradskom muzeju, odnosno dalja sanacija i revitalizacija krovne površine. Do kraja 2015. godine Subotičani će moći da vide obnovljenu Sinagogu spolja – naglasila je Melinda Nađ Kišereš, predsednik Radne grupe za obnovu Sinagoge.  

Prema njenim rečima, Sinagoga neće biti namenjena samo za verske obrede nego i za izložbe koje će posećivati i turisti, a povremeno će u njoj moći da se organizuju i manji koncerti.

Međunarodni tim stručnjaka koji će dati preporuke za Sinagogu čine Maria Berza, predsednica ProPatrimonio Romana iz Rumunije; Patricija Vale, član naučnog saveta Evropa Nostre iz Italije; Ričard Dili, stručnjak Instituta Evropske investicione banke iz Brisela; Alesandra Peruceto, stručnjak Svetskog spomeničkog fonda iz SAD-a; Graham Bel, stručnjak za arhitekturu secesije, predsednik Fondacije „Mađarska renesansa” i Irina Subotić, predsednica Evropa Nostre Srbija.

Na listi „Sedam najugroženijih” znamenitosti u Evropi 2014. godine su, pored Sinagoge u Subotici, ušli i scenska oprema Burla pozorišta iz 19. veka  u Antverpenu u Belgiji, istorijski kvartovi Kastorije (Dolčo i Aposari) u Grčkoj, Aleksandrijska citadela u Italiji, Zvona nacionalne palate Mafra u Portugalu, Drvene crkve u južnoj Tansilvaniji i severnoj Olteniji u Rumuniji i naselje Kolor Rou u Černjakovsku u Rusiji.  

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
«Desiré» (23.11.2019.-30.11.2019.)