Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

„Subotička toplana” spremno dočekuje predstojeću grejnu sezonu

14.10.2014.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković i pomoćnica gradonačelnika zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine Maria Kern Šolja posetili su danas Javno komunalno preduzeće (JKP) „Subotička toplana”, gde je tokom razgovora sa rukovodstvom ovog javno-komunalnog preduzeća konstatovano da JKP „Subotička toplana” spremno dočekuje početak predstojeće grejne sezone, da su potrebni remonti na gasnim i postrojenjima na mazut izvršeni i da su, ukoliko dođe do nestašice gasa, osigurane dovoljne količine mazuta.

 8386_1.jpg

S obzirom na to da je tokom ove godine „Subotička toplana” realizovala dobit od oko 50 miliona dinara, za sada nema razloga za povećanje cene daljinskog grejanja, istakao je gradonačelnik Maglai, i najavio da će do kraja oktobra odbornici Skupštine grada raspravljati o usvajanju nove Odluke o snabdevanju toplotnom energijom i novom tarifnom sistemu.

- Nadam se da će te nove odluke biti pravičnije i bolje za naše sugrađane, kao potrošače, i da njima nećemo ugroziti normalno funkcionisanje ’Subotičke toplane’. Više informacija o novoj Odluci o snabdevanju toplotnom energijom i novom tarifnom sistemu javnosti će biti dostupno tokom sledeće sedmice – rekao je Jene Maglai.

Vršilac dužnosti direktora JKP „Subotička toplana”, Dervo Ahmetović, kaže da je „Toplana” ovog leta realizovala jedan deo ugovora potpisanog pre tri godine sa Nemačkom razvojnom bankom KfW, da je od ugovorenih sredstava u iznosu od 4,6 miliona evra u zamenu vrelovoda uloženo oko 2,4 miliona evra i da je namera da se preostalih 2,2 miliona evra uloži u proizvodnju.

- Ta sredstva bila su namenjena za podstanice, za kogenerativno postrojenje u Opštoj bolnici i za nadgradnju upravljačko-nadzornog sistema (SCADA) za bolji i efikasniji rad proizvodnog i distributivnog sistema. Mi smo ovde izvršili jednu tehničko-ekonomsku analizu i utvrdili da nama sredstva za tu namenu nisu potrebna, jer ne odgovaraju našim tehničkim i ekonomskim proračunima. Mislimo da možemo i racionalnije da iskoristimo ta sredstva i to u onom delu u kojem imamo najveće probleme, a to je proizvodnja – istakao je Ahmetović.

Uz ocenu da je JKP „Subotička toplana” solidno razvilo distributivni sistem, on je dodao da je najnepouzdaniji deo sistema daljinskog grejanja u „Toplani” proizvodnja, odnosno kotlovi.

8386_2.jpg  

- Postojeći kotlovi stari su i do 40 godina i nemaju potrebni stepen energetske efikasnosti. Realokacijom tih sredstava u kotlove imaćemo sasvim dobru, stabilnu i ekonomičnu proizvodnju. Tako će Subotica u narednih 20-30 godina biti mirna kada je reč o daljinskom grejanju – smatra Ahmetović.

Prema njegovim rečima, tendencija obračuna za toplotnu energiju je naplaćivanje prema utrošku toplotne energije, a ne po kvadratnom metru.

- Srbija je potpisnik energetske zajednice Evrope i samim tim je preuzela i obaveze, a jedna od njih je i naplata prema utrošku toplotne energije. Svako naplaćivanje po kvadratu je vraćanje unazad i to nije budućnost. Budućnost je što efikasnije grejanje, u smislu da su zgrade efikasnije zaštićene i da manje troše toplotne energije. Novi tarifni sistem predviđa varijabilni i fiksni deo, a ne obračun prema kvadratnom metru – kazao je Dervo Ahmetović.

Grejanje će početi kad tri dana uzastopno, u 21 čas, temperatura bude ispod 12 stepeni Celzijusa. „Subotička toplana” snabdeva preko 10.000 stambenih jedinica i više od 200 poslovnih potrošača u Subotici.

8386_3.jpg

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
«Desiré» (23.11.2019.-30.11.2019.)