Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Uspostavljanje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva

03.10.2014.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije danas je u Subotici, u Hotelu „Galerija”, započela realizaciju serije konsultativnih sastanaka sa lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva koji će se održati u deset gradova i opština povodom kreiranja prve Nacionalne strategije i Akcionog plana za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine.

 8367_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, otvarajući ovaj konsultativni sastanak, rekao da su mnoga civilna udruženja i organizacije tako koncipirani i organizovani da u velikoj meri mogu da pomognu razvoju lokalne sredine ako za to postoji otvorenost i volja za izgradnjom partnerskog odnosa od strane rukovodioca na nivou lokalnih samouprava.

- Politički funkcioneri organizacije civilnog društva u mnogim segmentima doživljavaju kao neko, rekao bih, strano telo ili remetilački faktor. Nadam se da će ova konferencija doprineti da se ta distanca prevaziđe i da se mimo tih institucionalnih okvira, koji su sada postavljeni, zaista i operativno i suštinski napravi jedan ozbiljniji iskorak u smislu učešća civilnog društva u upravljanju određenim tokovima i procesima koji su bitni za svakodnevni život naših sugrađana – naglasio je, između ostalog, Jene Maglai.

Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, Ivana Ćirković, kaže da će Nacionalna strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva biti prvi dokument te vrste u Republici Srbiji koji treba da utvrdi osnovne mere i aktivnosti svih nadležnih institucija koje će se sprovoditi u sledeće četiri godine u cilju unapređenja okvira za rad i razvoj civilnog društva, ali i za redovnu saradnju sa državnim institucijama.

- Cilj donošenja Nacionalne strategije je uspostavljanje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, a što uključuje sveukupno unapređenje regulatornog, institucionalnog i finansijskog okvira, unapređenje saradnje između državnih organa i udruženja građana i drugih organizacija civilnog društva i njihovo uključivanje u procese kreiranja i donošenja javnih politika – istakla je Ivana Ćirković.

8367_2.jpg 

Proces izrade Strategije podržan je u okviru EU IPA projekta „EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom“, dok će planirani konsultativni sastanci, kao deo velikog participativnog procesa na lokalu, biti realizovani u okviru projekta „Podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva“, uz podršku Američke agencije  za međunarodni razvoj (USAID) u Republici Srbiji.


Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
«Desiré» (23.11.2019.-30.11.2019.)