Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana 24. sednica Skupštine grada

25.09.2014.

Na 24. sednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, usvojeno je svih 58 tačaka dnevnog reda. Odbornici su, između ostalog, doneli Odluku o izmeni i dopuni Odluke o stipendiranju studenata sa teritorije grada Subotice, Odluku o restauraciji i premeštanju spomenika-skulpture Sveto trojstvo, Odluku o promeni naziva ulica u Subotici i Odluku o Gradskom pravobranilaštvu.

8354_1.jpg 

Na osnovu Odluke o restauraciji i premeštanju spomenika-skulpture Sveto trojstvo, ovaj spomenik koji se nalazi na trgu između katedrale Svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije, premestiće se na prvobitnu lokaciju na koju je bio postavljen 20. avgusta 1815. godine. Pre postavljanja na prvobitnu lokaciju, tadašnji glavni pijačni trg, spomenik će se restaurirati, a u slučaju da restauracija ne može da se izvrši izradiće se novi, identičan sa originalom. Sredstva za restauraciju obezbeđuju se iz donatorskih sredstava, a za premeštanje spomenika sredstva se obezbeđuju delom u budžetu grada Subotice, a delom iz donatorskih sredstava.

O sprovođenju ove odluke staraće se JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice“. Prisustvo spomenika-skulpture Sveto trojstvo u centru grada simbolizuje zajedničke uspehe i jedinstvo građana ovog grada. Restauraciju skulpture Svetog trojstva i njeno vraćanje na prvobitnu lokaciju predložio je, inače, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, a Komisija za podizanje i održavanje javnih spomenika na teritoriji grada Subotice je na sednici održanoj 18. septembra 2013. godine donela zaključak kojim je prihvatila taj predlog.

Odbornici su dali saglasnost na odluke da četiri javna i javno komunalna preduzeća - Javno komunalno preduzeće (JKP) „Vodovod i kanalizacija”, JKP „Čistoća i zelenilo“, JKP „Pogrebno” i Javno preduzeće za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju „Subotica-trans“ od 1. oktobra 2014. godine povećaju cene usluga.  U individualnom i kolektivnom stanovanju ukupna cena čiste vode, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda će iznositi 99 dinara po kubnom metru, bez PDV, odnosno 108,90 dinara po kubnom metru sa PDV - što je za 13,5 odsto više od sada važećih cena. Iduće godine cena za sve kategorije potrošača će biti izjednačena.

JP „Subotica-trans”, JKP „Čistoća i zelenilo” i JKP „Pogrebno” povećavaju cene za 5,5 odsto. Pojedinačnu kartu u autobusu putnici će plaćati 90 dinara, a kartu kupljenu u pretprodaji za jednu vožnju - 61,90 dinara. Ratni, vojni invalidi II-IV kategorije, mirnodopski invalidi V-X kategorije, deca od 6-10 godina starosti i civilni invalidi će pojedinačnu kartu kupljenu u vozilu plaćati 45 dinara, a kartu kupljenu u pretprodaji za jednu vožnju 30,95 dinara. Sakupljanje, odvoženje i deponovanje otpada iz individualnih objekata je 4,66 dinara po kvadratnom metru, sa PDV, a sakupljanje, odvoženje i deponovanje otpada iz stambenih zgrada - 5,63 dinara po metru kvadratnom, sa PDV.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je izjavio da više nije mogao da odlaže ove odluke, da je svestan da je to nepopularna mera, ali da je minimalno poskupljenje od 5,5 odsto bilo neophodno.

8354_2.jpg 

- Početkom decembra prošle godine nisam dozvolio povećanje cena komunalnih usluga, to sam učinio i na proleće ove godine, ali javna i javno komunalna preduzeća ne mogu da budu taoci ove situacije i čuvari socijalnog mira naše zajednice. Moramo, dakle, da vodimo računa da i ta preduzeća posluju tako da imaju prihodovnu stranu i dovoljno sredstava za svoje poslovanje i pružanje usluga građanima – naglasio je gradonačelnik Maglai.

Skupština je usvojila finansijske izveštaje javnih i javno komunalnih preduzeća za 2013. godinu i donela odluke o raspodeli dobiti. Većina preduzeća je ostvarila minimalnu dobit od nekoliko hiljada dinara, nešto veću dobit od četiri miliona dinara imalo je JKP „Pogrebno”, dok je najveću dobit ostvarilo JKP „Suboticagas". Od 36.671.549,55 dinara neto dobiti  JKP „Suboticagas“ 50 odsto usmerava osnivaču, gradu Subotici, 45 odsto tih sredstava će biti uloženo u realizaciju planiranih investicija za 2014 godinu, dok se pet odsto neto dobiti izdvaja za rezerve Preduzeća.

Tri javna i javno komunalna preduzeća beleže gubitke i Skupština grada je donela odluku o pokriću dela ili celokupnog duga. Gubitak Zavoda za urbanizam iz prošle godine koji iznosi 8,5 miliona dinara biće nadoknađen iz osnovnog kapitala i neraspoređene dobiti iz ranijeg perioda. JKP „Čistoća i zelenilo” je u 2013. godini ostvarilo dobit od 25 miliona, ali je u 2012. godini zabeležilo gubitak od 65 miliona dinara, pa će tako samo deo duga biti pokriven. JKP „Stadion” se prošle godine zadužilo za 17 miliona dinara a deo duga će biti pokriven posredstvom neraspoređenih 12 miliona dinara iz minulog perioda.

Doneta su i rešenja o imenovanju  vršioca dužnosti direktora JP „Subotica-trans“ i JKP „Vodovod i kanalizacija”. Za v. d. direktore imenovani su Aleksandar Aleksić i Valerija Tot Godo,  do okončanja konkursa  koji je u toku.

Skupština je dobila i novog odbornika. Dosadašnji član odborničke grupe Demokratske stranke, dr Nenad Ivanišević, napustio je ovu stranku i podneo ostavku na odborničku funkciju. Zoltanu Tereku, koji je bio sledeći na listi Demokratske stranke, Skupština je verifikovala mandat.

Promenjeni su i nazivi tri ulice u gradu. Tako će 473. Nova postati ulica dr Livije Herzog, 493. Nova će biti ulica Eleka Benedeka a 560. Nova nosiće ime Verice Barać.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop