Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Potpisan ugovor o izgradnji kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda

24.09.2014.

Zamenik direktora Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” (JKP VIK) Čaba Šanta i direktor Građevinskog preduzeća „Graditelj NS” iz Novog Sada, Ljupko Kalaba, danas su u Medija-centru u Gradskoj kući potpisali Ugovor o izgradnji Kolektora II, Kolektora VII i Centralnog magistralnog vodovoda. Ugovorena vrednost radova iznosi 5.124.573,88 evra, a rok za završetak radova je 23 meseca.

 8352_1.jpg

Ugovor je potpisan u prisustvu gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija koji je, tim povodom, rekao da se ovaj projekat realizuje u okviru „Projekta unapređenja vodnih sistema grada Subotice”, na osnovu kredita koji je Grad uzeo od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 11 miliona evra.

- Izgradnja kolektora II i VII i Centralnog magistralnog vodovoda je, prema projektnoj dokumentaciji, trebalo da košta 6,6 miliona evra. U sprovođenju postupka Javne nabavke izabrali smo najboljeg ponuđača, sa cenom od 5,1 milion evra. Za mene je to bilo pozitivno iznenađenje, jer je posao dobila naša domaća firma, ’Graditelj NS’ koja ima ozbiljno iskustvo i reference u izvođenju ovakvih radova, a ne neka od stranih kompanija koje, kasnije, angažuju podizvođača. Uštedeli smo 1,5 miliona evra i ta sredstva će se usmeriti na još neke projekte koje ćemo moći da realizujemo iz ovog kreditnog aranžmana – istakao je Jene Maglai.

Uz konstataciju da se posle skoro tri decenije na području našeg grada nastavljaju radovi na izgradnji kolektorske mreže, on je rekao da će izgradnjom kolektora II i VII u ukupnoj dužini od preko pet kilometara biti omogućen priključak na kanalizacionu mrežu delova grada gde to do sada nije bilo moguće.

Gradonačelnik Maglai je naglasio da je opšti značaj realizacije projekata odobrenih putem kredita racionalan i održiv razvoj vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda i povećanje stepena pristupačnosti grada i prigradskih naselja ovim infrastrukturnim mrežama, što će ujedno doprineti i većem kvalitetu življenja građana Subotice.

Kolektor II, čija je izgradnja započeta pre oko 30 godina napokon se nastavlja, rekao je Čaba Šanta, i dodao da je projekat vezan za Kolektor II delom rekonstrukcija postojećeg zidanog kolektora koji je u Subotici izgrađen pre 115 godina.

- Krajnje je vreme da se ovaj kolektor zameni. On je nekada bio namenjen samo za odvođenje atmosferskih voda, ali ga mi poslednjih nekoliko decenija koristimo i za odvođenje otpadnih voda. Proširenjem mreže novi korisnici će svoje otpadne vode moći da odvode do lokacije prečistača i tako neće više putem septičkih jama zagađivati našu životnu okolinu - kazao je Čaba Šanta.

Prema njegovim rečima, izgradnja Centralnog magistralnog vodovoda trebalo bi da pod manjim pritiskom obezbedi dovoljne količine vode i u letnjim mesecima kada je povećana potrošnja vode, a izgradnja Kolektora VII priključenje na kanalizacionu mrežu korisnika koji žive pored Majšanskog puta i na području mesnih zajednica „Železničko naselje” i „Makova sedmica”.

On je dodao da se projekat sastoji iz tri faze, da su sredstva za izgradnju i rekostrukciju Kolektora II i Centralnog vodovoda obezbeđena iz kredita EBRD i da će Kolektor VII biti izgrađen sredstvima od donacija koja su dobijena na iznos kredita.

Ljupko Kalaba je kazao da GP „Graditelj NS” ima dvadesetogodišnje iskustvo na izgradnji hidrotehničkih objekata, da je materijal koji je predviđen za ovaj projekat visokog kvaliteta koji garantuje postojanost i stabilnost i do 50 godina i da je početak radova, koji je predviđen u roku od 50 dana od dana potpisivanja ugovora, uslovljen od isporučioca materijala.

 8352_2.jpg

Skupština grada Subotice je, podsetimo, na 12. vanrednoj sednici, 26. aprila 2012. godine, donela Odluku o dugoročnom zaduživanju grada Subotice za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda za „Projekat unapređenja vodnih sistema grada Subotice” uzimanjem kredita kod EBRD u ukupnom iznosu od 11 miliona evra.

U Gradskoj kući su, 4. maja 2012. godine potpisana dva ugovora: Ugovor o zajmu između grada Subotice i EBRD i Ugovor o projektu između EBRD i JKP VIK. Reč je o kreditu od 11 miliona evra, na 12 godina, uključujući tri godine grejs perioda. Kamatu i glavnicu kredita do 2019. godine otplaćuje grad Subotica, a od 2020. do kraja 2024. godine ovu obavezu preuzima JKP VIK, što je regulisano Ugovorom o supsidijarnom zajmu i donaciji između Grada i JKP VIK, a na osnovu uslova iz Ugovora o zajmu.

U planu koji se definiše kao „Projekat unapređenja vodnih sistema grada Subotice“ nalaze se Centralni kompleks Vodozahvat II (fabr. vode), Kolektor II, Centralni magistralni vodovod, Magistralni vodovod povez Istok-Zapad i bušenje novih bunara.

EBRD banka je putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), odnosno Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, obezbedila donaciju namenjenu za Kolektor VII, angažovanje konsultanta i Studiju upravljanja muljem.

 


Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop