Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
MZ Bajnat

Izveštaj o realizaciji Konkursa na unapređenju stanja životne sredine u MZ

08.02.2013.

Prenos sredstava izvršen je 20.09.2012. (izvod br. 58 od 20.09.2012. nalazi se u prilogu).

Realizacija projekta je počela 24.09.2012.godine kada je izvršen prenos sredstava za izradu četiri žičana kontejnera za selektivno prikupljanje otpada za reciklažu (Iznos od 72.000,00 RSD, izvod br. 60/24.09.2012.)

26.09.2012. godine kupljen je trimer za košenje trave (UR: 92/2012 dana: 26.09.2012. izvod 62 od 27.09.2012.). Do odstupanja od planiranih sredstava došlo je iz razloga što je planirana kupovina običnog, a kupljen je kombinovani trimer (za košenje trave i korova). Uz njega je kupljen vizir, kao i rezervni damil i ulje (dvotaktni motor).

Prva dva kontejnera izrađena su i postavljena 05.10.2012. godine u dvorištu vrtića „Lastavica“ u ulici Dragiše Mišovića 24. Mesna zajednica je izradila „Ugovor o donaciji“ pomenutih kontejnera koji je potpisan od strane PU „Naša radost“ i MZ.

12.10.2012. postavljena su još dva kontejnera za selektivno prikupljanje otpada na uglu Ulica Braće Radića i Ivana Zetovića.

U nastavku projekta, dana 22.10.2012. godine organizovano je predavanje za decu predškolske ustanove. Decu i vaspitače: Ušumlić Gordanu, Zobenica Jasnu, Milić Eleonoru i Petrović Slobodanku ugostili su u prostorijama mesne zajednice predsednik Skupštine MZ Emil Dulić i sekretar MZ Cvetojević Vesna. Predavanju je prisustvovalo 40 dece. Predavač na temu selekcije otpada u domaćinstvu bila je Krajnović Ljiljana iz Arhus centra. Deci je, kroz neformalni vid učenja, prezentovano kako vršiti selekciju otpada koji se reciklira. Nakon predavanja održana je radionica kroz koju su deca učila kako pripremiti otpad za reciklažu i podeljeni su prigodni pokloni svim učesnicima (sokovi i slatkiši). Postavljanjem kontejnera i edukacijom želeli smo, da kod dece osnažimo ekološku svest i ukažemo na odgovorni odnos svakog pojednica prema životnoj sredini. Drugo predavanje organizovali smo 16. novembra sa početkom u 17 časova. Tom predavanju je prisustvovalo 30 osoba. Predavanje je održala gospođa Ljiljana Krajnović na temu selekcija otpada u domaćinstvu i suzbijanje invazivnih vrsta. Nadoknada predavaču za ova dva predavanja u bruto iznosu od 6.234,22 dinara, izvršena je sopstvenim sredstvima (izvod br. 80 od 26.10.2012 i 81 od 29.10.2012.). MZ je sačinila i potpisala s predavačem “Ugovor o autorskom honoraru” (fotokopije Ugovora i izvoda nalaze se u prilogu ovog izveštaja). Ovim delom je mesna zajednica sopstvenim sredstvima učestvovala u realizaciji projekta.

Sredinom decembra meseca, “Selektivni centar” je postavio 4 kontejnera na dve lokacije na teritoriji MZ Bajnat, kako je projektom i bilo predviđeno.

Treću planiranu aktivnost (košenje trave) nismo realizovali zbog toga što nije bilo uslova za realizaciju. Naime, u vreme pisanja projekta (jun mesec) na području MZ Bajnat se na nekoliko mesta nalazila visoka trava i korov, dok s druge strane, u vreme realizacije projekta koji je počeo po prijemu projektnih sredstava (druga polovina septembra meseca 2012.) te lokacije već bile uređene. Kao jedinu primedbu navodimo dug vremenski period od datuma objave rezultata konkursa do početka realizacije projekta (75 dana).

Kontejneri koji su postavljeni, redovno se pune i prazne i može se zaključiti da se svest građana o potrebi selektivnog odvajanja otpada u domaćinstvu polako formirala što predstavlja jedan važan i pozitivan rezultat ovog projekta. Izuzetak je lokacija na uglu ulica Dalmatinska i Ivana Ivanića, gde (za sad) naši sugrađani u postavljene kontejnere bacaju svakojake otpatke, a ne planirani otpad za reciklažu. Na postavljene kontejnere planiramo postaviti obaveštenje za sugrađane da se kontejneri koriste prema svojoj nameni (otpad za reciklažu).

Sredstva koja nisu utrošena (iznos od 250,00 din.) vraćena su u budžet Grada (fotokopija izvoda u prilogu).

Predsednik Saveta MZ "Bajnat"
Pejić Gavran Saša

VANREDNA SITUACIJA
Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop