Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
MZ Bajnat

Izveštaj o radu Mesne zajednice za 2012. godinu

23.01.2013.

GRAD SUBOTICA
MESNA ZAJEDNICA „BAJNAT“
BROJ: 159/2-2012
DANA: 18.01.2013.
24000 Subotica
Braće Radić 83
Telefon: 024-524-775
Mob.telefon: 065-9524-775
Mejl: mzbajnat@open.telekom.rs
ED/CV

Na osnovu člana 36. Statuta Mesne zajednice „Bajnat“ (prečišćen tekst) broj: 72-3/2009 od 28.07.2009, Odluke o izmenama i dopunama Statuta Mesne zajednice „Bajnat“ broj: 58-2/2010 od 15.06.2010, Odluke o izmenama Statuta Mesne zajednice „Bajnat“ broj: 100-3/2010 od 09.11.2010. i Odluke o izmenama i dopunama Statuta Mesne zajednice „Bajnat“ broj:19/1-2012 od 25.01.2012., Skupština Mesne zajednice „Bajnat“, sednici održanoj dana 15.01.2013. godine donela je

IZVEŠTAJ O RADU MESNE ZAJEDNICE „BAJNAT“ ZA 2012-TU GODINU

U 2012-oj godini Skupština Mesne zajednice je održala pet, a Savet Mesne zajednice dvanaest sednica.

U 2012-oj godini, a na osnovu Plana i programa rada iz komunalne oblasti je urađeno sledeće:

  1. Aprila meseca, od strane „Direkcije za izgradnju grada“, izvršena je rekonstrukcija pešačke staze u ulici Dragiše Mišovića na neparnoj strani. Pešačka staza je izgrađena od ugla ulice Braće Radić (od crkve Sv.Jurja) do kućnog broja 17. U isto vreme je ispred vrtića „Lastavica“ uređen i parking prostor.
  2. JKP „Čistoća i zelenilo“ je tokom aprila i maja meseca izvršilo podelu kanti za otpatke domaćinstvima sa teritorije naše mesne zajednice.
  3. Izvršeno je postavljanje saobraćajnog znaka za obeležavanje parking prostora iza Senćanskog groblja. Takođe je postavljen saobraćajni znak u Bajnatskoj ulici (leva strana od benzinske pumpe Mol), ali nije izvršeno obeležavanje prelaza i na kolovozu.
  4. Savet Mesne zajednice je juna meseca uputio molbu JP „Direkciji za izgradnju Grada Subotica“ za postavljanje ulične rasvete u ulici Eugena Kumičića – neparna strana, iza zgrade sa brojevima 11, 13, 15 i 17. Molba je upućena na zahtev sugrađana radi poboljšanja bezbednosti stanovništa i smanjenja obijanja garaža koja se nalaze na ovoj lokaciji. Krajem decembra meseca je izvršeno postavljenje ulične rasvete.

Aktivnosti u mesnoj zajednici tokom 2012. godine

Zaštita i unapređenje životne sredine

Mesna zajednica je uzela učešće u akciji „Veliko spremanje Srbije“. Dana 09.06.2012. godine, subota, učesnici akcije okupili su se u 8,30 časova u Mesnoj zajednici. Raspodelili su se u grupe i u 9 časova započeli akciju. Otpad je sakupljan na javnim površinama na celoj teritoriji Mesne zajednice. U akciji je učešće uzelo 29 aktivista. Akcija je završena u 12 časova. Prikupljeno je 19 džakova otpada, od toga je 14 džakova bilo sa PET ambalažom koji su izručeni u kontejner za selektivno prikupljanje sekundarnih sirovina.
U okviru Konkursa za (su)finansiranje na unapređenju stanja životne sredine, koji je raspisala lokalna samouprava, mesnoj zajednici su odobrena sredstva u iznosu od 100.000 dinara. Odobrenim sredstvima kupljena su i postavljena četiri žičana kontejenera za selektivno prikupljanje otpada za reciklažu. Kontejenri (po dva komada) su postavljeni u dvorištu vrtića „Lastavica“ i na uglu ulica Braće Radić i Ivana Zetovića. Za istu namenu, Selektivni centar nam je dodelio još četiri kontejnera koja su postavljena na uglu ulica Ivana Ivanića i Dalmatinske i kod zgrada u ulici Braće radić 79. Održana su predavanje za decu vrtića i stanovnike Mesne zajednice na temu selekcije otpada u domaćinstvu. Nabavljen je trimer za košenje trave i korova kojim će se na delovima mesne zajednice koja se ne održavaju redovno vršiti košenje.
JKP „Čistioća i zelenilo“ je u okviru prolećnog i jesenjeg čišćenja grada odnosilo kabasti otpad sa teritorije mesne zajednice.
Od maja meseca putem javnih radova, a preko JKP „Čistoća i zelenilo“, angažovano je lice koje je bilo zaduženo za održavanje higijene na teritoriji mesne zajednice. Tokom pet meseci, koliko je higijeničar bio angažovan, održavana je higijena na zavidnom nivou. Naročito je higijeničar bio aktivan kod pružnog prelaza, gde je bila i najveća koncentracija otpada.

Socijalna zaštita

U saradnji s Crvenim krstom i Centrom za socijalni rad vršena je distribucija paketa hrane i higijene za socijalno ugroženo stanovništvo naše mesne zajednice.
Tokom godine, sugrađani koji su nam se obratili za pomoć vezano za socijalna davanja, bili su upućivani u Centar za socijalni rad.

Kultura i sport

Od juna meseca Mesna zajednica ostvaruje saradnju s mačevalačkim klubom „Spartak“. Pošto klub do sada nije imao adekvatne prostorije za treninge, a naša sala u to vreme nije bila pod zakupom, izišli smo u susret mnogobrojnoj deci koja su trenirala u klubu da ubuduće imaju odgovarajuće prostorije za svakodnevno bavljenje sportom. Saradnju planiramo nastaviti i u narednoj godini.
Pored toga povremeno se u prostorijama mesne zajednice organizuju vežbe yoge.

Javno obaveštavanje

Svakog prvog utorka u mesecu u vremenu od 17 do 19 časova članovi Skupštine i Saveta organizovali su prijem građana. Tokom tih susreta saslušane su primedbe i sugestije naših sugrađana vezane za svakodnevne probleme (komunalna pitanje, međususedski odnosi, zaštita životne sredine).

O dešavanjima u mesnoj zajednici građane smo obaveštavali putem internet stranice mesne zajednice kao i putem sredstava informisanja.

Saradnja sa organima i telima Grada, državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama

Od aprila do juna meseca uz uputsva i smernice dobijene od strane Gradske uprave održani su izbori na svim nivoima.
Tekuće poslove i probleme rešavali smo uz pomoć Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova.
Tokom septembra, meseca zbog požara u preduzeću „Intercord“, predstavnik naše mesne zajednice bio je na razgovoru kog člana Gradskog veća, zbog problema koji su nastali tom prilikom. Pored požara, problem nam predstavlja i gradska deponija, otvoreni kanal (kod nekadašnjeg TUŠ-a) i depoi prečistača. Dobili smo uveravanja da će se deo naših problema u najskorije vreme rešiti.

Vršenje drugih poslova

13. februara obeležen je „Dan Mesne zajednice Bajnat“. Ove godine obeležena je 48. godina postojanja Mesne zajednice. Savet Mesne zajednice doneo je Odluku da se ovaj dan prigodno obeleži večerom u prostorijama Mesne zajednice. Pored članova Skupštine i Saveta Mesne zajednice ovoj skromnoj proslavi prisustvovali su: predstavnik Gradske uprave, Dečjeg pozorišta i dugogodišnji sekretar mesne zajednice Terez Nađbali koja je otišla u penziju.
16. marta je u prostorijama mesne zajednice održana Godišnja konferencija Mesnog udruženja boraca SUBNOR-a „Prozivka-Bajnat-Aleksandrovo-Ker“.
07. jula, u prostorijama mesne zajednice je održana proslava Dana Ustanka u organizaciji MU SUBNOR-a „Prozivka-Bajnat-Aleksandrovo-Ker“.
11. septembra u MZ obeležen je dan VIII VUB. Polaganju venaca na spomeniku na Prozivci prisustvovali su i predstavnici naše mesne zajednice.
18. oktobra organizovali smo manifestaciju „Sunčana jesen života“, posvećenu starijim sugrađanima.
Prigodan program, koji smo za ovu priliku pripremili, realizovali smo u saradnji s Domom učenika srednjih škola Subotica i pesnikinjom Elvirom Petrekanić. Najstarije sugrađanke, sugrađane i bračne parove darovali smo skromnim poklonima i buketima cveća. Organizaciju manifestacije smo delom finansirali iz sopstvenih prihoda i uz pomoć sponzora: cvećara „Viola“ i „Lana“ i Gerontološkog centra Subotica.
22. decembra organizovali smo iznenađenje Deda Mraza za naše sugrađane. Tog dana članovi Skupštine i Saveta preodenuti u deda Mraza šetali su ulicama mesne zajednice. Prolaznike su počastili bombonima i tom prilikom im čestitali nastupajuće praznike. Ispred mesne zajednice kuvalo se vino koje je služeno prolaznicima uz čestitke za praznike.

Predsednik Skupštine MZ „Bajnat“
Emil Dulić

VANREDNA SITUACIJA
Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop