Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

„Hodaj uspravno – Palić 2012.“

23.08.2012.

U okviru projekta „Hodaj uspravno – Palić 2012.”, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta, u nedelju, 26. avgusta 2012. godine u restoranu „Vila Viktorija plus”, na Paliću, održaće se prvo sportsko nadmetanje Saveza bubrežnih invalida Vojvodine i Saveza društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti u disciplinama šah, pikado i viseća kugla, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

6121_1.jpg

Prema rečima Zoran Miškovića, predsednika Saveza bubrežnih invalida Vojvodine i Udruženja bubrežnih invalida Subotice, cilj projekta „Hodaj uspravno” je da se bubrežnim bolesnicima omogući da idu na banjsko lečenje o trošku Fonda za zdravstvo i da tamo imaju mogućnost za dijalizu.

- Naša inicijativa je da u budućnosti pokušamo da u mreži naših banjskih lečilišta niknu dijalizni centri. Svetli trenutak u borbi bubrežnih bolesnika koji su bili na dijalizi u Subotici je četvoro pacijenata kod kojih je urađena kavaderična transplatacija. Na hemodijalizi u Subotici je trenutno 78 lica, dok je na trbušnoj dijalizi 12 pacijenata, rekao je Mišković, i dodao da su organizatori posebno zahvalni subotičkom Gerontološkom centru koji je omogućio potrebne rekvizite za sportsko nadmetanje Saveza bubrežnih invalida Vojvodine i Saveza društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri rekao je kako Odeljenje za hemodijalizu u Opštoj bolnici radi punim kapacitetom, da su alarmantni podaci koliko Subotičana ustvari bolije od dijabetesa i da je budućnost u prevenciji nastajanja bubrežnih bolesti i u redovnoj kontroli šećera kod izabranog lekara.

- Dobili smo alarmantne podatke koliko Subotičana boluje od dijabetesa a da to i ne zna. Tako je, primera radi, jedna žena u Tavankutu imala indeks šećera u krvi 20 i hitno je upućena u bolnicu. Zato su bazari zdravlja koje već godinama organizujemo dragoceni, a najbolji način da se spreči dijabetes, bolest koja inače najčešće dovodi do zastoja rada bubrega je prevencija, odnosno redovno kontrolisanje kod lekara opšte prakse, istakao je Atila Čengeri.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
Plaćanje karticama
Informator
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy