Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Grad subvencioniše otvaranje novih radnih mesta

05.07.2011.

Saradnja Lokalnog saveta za zapošljavanje, Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale u Subotici, Centra za podršku ženama Kikinde i Agencije lokalne demokratije na projektu pod nazivom „Kreiranje i razvoj lokalnih politika – Evropska dimenzija“ iz oblasti zapošljavanja mladih bili su tema današnje pres-konferencije.

5908_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za privredu i predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje Grada Subotice Laslo Karai rekao je kako je na prvoj sednici Saveta, koji broji sedam članova, konstituisanog u novom sazivu krajem prošle godine, data preporuka za usvajanje Lokalnog akcionog plana zapošljavanja putem subvencionisanja poslodavaca za otvaranje novih radnih mesta i učešća u programu zapošljavanja ranjivih grupa – mladi, žene, osobe sa invaliditetom i Romi.

- Shodno smernicama Lokalnog akcionog plana budžetom grada planirana su sredstva za ove namene u iznosu od pet miliona dinara, od kojih će se četiri miliona dinara usmeriti za potrebe otvaranja novih radnih mesta i milion dinara za javne radove. Radi ostvarenja ovih ciljeva, pripremljen tekst javnog poziva poslodavcima za dodelu sredstava biće objavljen početkom jeseni. Putem ovih aktivnosti obezbediće se sredstva za zapošljavanje oko 50 radnika, a visina subvencije je u iznosu od 130.000 dinara i još 20.000 dinara u slučaju da se zapošljavaju teže zapošljive kategorije, istakao je Karai.

Po njegovim rečima, Grad želi da pomogne i starijima od 50 godina i u planu su i dodatne mere koje bi trebale da omoguće nezaposlenima da počnu što pre da rade.

U Agenciji za lokalnu demokratiju razočarani su rezultatima do kojih su došli prilikom istraživanja problema nezaposlenih mladih lica do 30 godina. Sa predstavnicima pet vojvođanskih opština učestvovali su i na seminarima u Zrenjaninu i Kikindi.

- Mladi su zaista najugroženija kategorija na tržištu rada. Od anketiranih stotinu čak 63 odsto nije uopšte na evidenciji NSZ. Većina očekuje da ih poslodavci sami pozovu, a čak 74 odsto nikada nije bilo ni na jednoj obuci, a mnogi i ne žele. Poslodavci im najčešće zameraju što nemaju već određeno radno iskustvo i veštine, kaže Milan Bošnjak iz Agencije za lokalnu demokratiju.

Na evidenciji subotičke Filijale NSZ u Severnobačkom okrugu je 17.000 nezaposlenih, a od 11.000 nezaposlenih, koliko ih je u Subotici, njih 2.089 su mladi. Portparol NSZ, Filijale u Subotici Elvira Seči Erdman kaže da malo mladih ima iskustva na privremenim poslovima, volontiranjem ili drugim oblicima radnog angažovanja i da najčešće pronalaze honorarne, privremene i povremene poslove, van prostorija poslodavca i da rade za niže zarade.

Da bi podstakli poslodavce da radnu snagu potraže upravo u kategoriji mladih NSZ kroz nekoliko programa pruža šansu za uspešan start na tržištu. Poslodavci koji zapošljavaju lica do 30 godina oslobađaju se doprinosa uz obavezno socijalno osiguranje i ostvaruju pravo na poresku olakšicu.

- U programima ’prva šansa’ i ’stručna praksa’ najviše zaposlenja ima u oblasti ekonomije, informatike, trgovine i prava, a prakse u obrazovanju, socijalnoj zaštiti i administrativnim zanimanjima, rekla je Elvira Seči Erdman.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop