Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

16.06.2011.

Polaganjem venaca na spomenike stradalim Jevrejima u ulici Pala Papa i u dvorištu Sinagoge, obeležena je 67. godišnjica deportacije oko četiri hiljade subotičkih Jevreja. Komemoraciji u dvorištu Sinagoge prisustvovali su predstavnici jevrejskih opština iz Srbije, Mađarske i Hrvatske, konzulata Hrvatske, Skupštine AP Vojvodine, Gradske uprave Subotica, Severnobačkog okruga, Gradskog odbora SUBNOR-a i drugih institucija i udruženja.

4694_1.jpg

Gradonačelnik Saša Vučinić je istakao da je Suboticu teško zamisliti bez neizbrisivog traga jevrejske zajednice, naročito u privredi i graditeljstvu. On je kazao kako godišnjica koja se obeležava pokazuje da je sve manje onih koji mogu da svedoče o stradanju Jevreja iz Subotice, a da su, nažalost, sve glasniji oni koji bi to stradanje da negiraju.

- Pre dve godine, kada je grupa huligana oskrnavila Jevrejsko groblje, osećao sam nelagodnost. Danas sam mnogo ponosniji, jer je država u kojoj zajedno živimo pre nekoliko dana donela odluku o zabrani Nacionalnog stroja, profašističke organizacije. Koliko je teška tragična sudbina jednog naroda najbolje svedoči to da je njegovo stradanje u zločinima tokom Drugog svetskog rata postalo svetski simbol za stradanje. Naša velika obaveza je da budemo na usluzi Jevrejskoj opštini i da negujemo tradiciju danas, nažalost, malobrojne jevrejske zajednice u Subotici. Grad će biti partner jevrejskoj zajednici, da sačuvamo sećanje na stradale, i na njihove pretke, i da to partnerstvo prenesemo i na njihove potomke kako se nikada ne bi zaboravilo da je u ovom gradu postojala i postoji jevrejska zajednica, naglasio je Saša Vučinić.

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Branislav Mitrović smatra da jevrejska zajednica u Srbiji nema tretman koji na osnovu veličine stradanja i doprinosa kulturi, privredi i nauci zaslužuje.

Predsednik subotičke Jevrejske opštine Tomislav Harlbrohr smatra da se ne sme dozvoliti da se šovinizam razvije do mržnje između nacionalnih grupa do te mere da jedna želi da iskoreni drugu. Građani Subotice, kazao je, ne smeju da dozvole da postanu neosetljivi na ispade koji su upereni protiv neke druke nacionalne grupe.

Na komemoraciji je, u ime Jevrejske opštine, govorio i publicista i direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić. Godišnjica sećanja na deportaciju subotičkih Jevreja u dvorištu Sinagoge održana je uz prigodan umetnički program, a nakon molitve i polaganja venaca priređen je prijem u Jevrejskoj opštini.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop