Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

"Poverenje u poverenicu"

02.06.2011.

Republičku poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Nevenu Petrušić danas je, u Gradskoj kući, primio gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, sa saradnicima. Poverenica Petrušić je tom prilikom kazala da građani Srbije još uvek ne znaju šta je to diskriminacija i da je to vidljivo iz preko 230 pristiglih pritužbi.

4610_1.jpg

- Veliki broj pritužbi odnosi se na povredu nekih drugih prava, a ne jedinog prava koje mi štitimo, a to je pravo na ravnopravnost. Ovlašćenja koja poverenik ima su da postupi po pritužbi onoga ko se obratio, da sprovede postupak, utvrdi sve činjenice i da mišljenje o tome da li je izvršena diskriminacija ili nije. Ako jeste, daje odgovarajuću preporuku, rekla je dr Nevena Petrušić.

Prema njenim rečima, trebalo bi imati u vidu da poverenik za zaštitu ravnopravnosti ima još dva važna ovlašćenja. Jedno je da se pokrene postupak pred sudom, što se čini uz saglasnost diskriminisanog lica, a drugo da se podnesu prekršajne prijave, kad su u pitanju slučajevi diskriminacije za koje zakonodavac predviđa prekršajnu kaznu. Kad je reč o pritužbama iz Subotice, kazala je, pristiglo ih je nekoliko.

- Imamo nekoliko pritužbi koje su stigle iz Subotice. Moram da kažem da su postupci po tim pritužbama u toku, a jedan je pri kraju. Za sada ne bih iznosila detalje, pritužba ukazuje na povredu prava na ravnopravnost, a osnov za to je nacionalna pripadnost, rekla je poverenica Petrušić.

Saša Vučinić smatra da je Subotica sredina koja neguje ravnopravnost i da je nacionalna ravnopravnost njen temelj i stub. On je rekao i da će Gradska uprava Subotice, Služba za zaštitu građana, biti na raspolaganju povereništvu za sve dalje aktivnosti.

- Biće to prilika i da otklonimo i eventualne zablude građana, koji, možda, pomisle da su u diskriminatorskom položaju, a praksa i izveštaj pokažu drugačije. Dijalog počinjemo današnjom posetom i siguran sam da će taj dijalog biti kvalitetan, na obostrano zadovoljstvo, a pre svega na zadovoljstvo građana, kazao je Saša Vučinić.

U cilju upoznavanja sa radom povereništva i procedurama podnošenja pritužbi, poverenica se, u okviru kampanje „Poverenje u poverenicu“ tokom koje će posetiti šest gradova u Srbiji, susrela i sa predstavnicima nevladinih organizacija, sindikata i svih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava u Subotici.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop