Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otkriven spomenik alpinisti Drenu Mandiću

12.05.2011.

U parku u Dudovoj šumi otkriven je spomenik alpinisti Drenu Mandiću, koji je 1. avgusta 2008. godine izgubio život na Himalajima, u nameri da s kolegama iz „Vojvođanske ekspedicije“ osvoji vrh pod nazivom K2, visok 8.611 metara. Spomenik, delo vajarke Maje Rakočević-Stojanov, koji se sastoji od tri stene tako da jedna asocira na alpinizam, a druge dve na sportsko penjanje i način na koji se Dren pripremao u Subotici, otkrili su Drenova majka Gizela Mandić, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Modest Dulić, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i predsednik Planinarsko-smučarskog saveza Vojvodine Miodrag Jovović.

4521_1.jpg

Alpinista Iso Planić rekao je da je spomenik njegovom prijatelju Drenu Mandiću „sazdan od snova, od nadanja, od stremljenja“, a Miodrag Jovović je, uz zahvalnost Modestu Duliću i Saši Vučiniću što su pomogli da se podigne ovaj spomenik, kazao i kako planinarima Vojvodine ostaje uspomena na velikog alpinistu i sportistu čija će tragična smrt podsećati na sport koji je doneo velike uspehe i našoj zemlji i Subotici.

Iskazujući žaljenje zbog Drenove prerane i tragične smrti, Modest Dulić je rekao kako povod ovog okupljanja treba da bude opomena mladima da budu oprezni kada streme svojim snovima. On je rekao i da će se, zbog svih onih kojima je Dren bio uzor i koji nameravaju da se dokažu u ovom sportu, i dalje nastaviti sa afirmacijom i podržavanjem alpinizma.

Saša Vučinić je naglasio kako je, poznavajući tradiciju alpinista da oni koji nastradaju na planini ostaju zauvek u okrilju vrha koji su želeli da osvoje, trebalo pronaći mesto gde će se podići spomenik dostojan veličine Drenovih snova.

- Kada smo, zajedno sa Drenovom porodicom, planirali gde da postavimo spomenik, bilo je prirodno da to bude park u Dudovoj šumi, gde su naši alpinisti sticali kondiciju neophodnu da se savladaju najveći usponi. U Dudovoj šumi okupljaju se i mladi ljudi, tako da će ih spomenik podsećati na Drena, a biće i mesto gde bi mogli da krenu stazama jednog zaista posebnog sporta koji se, iako su i uspesi ostvareni u alpinizmu ravni olimpijskim medaljama, odvija daleko od reflektora javnosti. Uz veliku tugu što uopšte postoji povod za ovakav susret i otkrivanje spomenika, meni je, ujedno, i srce na mestu, jer znam da smo odužili veliki dug koji smo imali prema Drenu, istakao je Vučinić.

Dren Mandić je bio član Planinarskog kluba „Spartak“.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop