Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvorena fabrika "Dunkermotoren"

28.04.2011.

Nemačku fabriku „Dunkermotoren“, koja u Hali 3 subotičke Slobodne zone proizvodi male motore za žaluzine, spoljne sisteme zaštite od sunca, zajedničkim presecanjem trake zvanično su pustili u rad potpredsednica Vlade Republike Srbije za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dr Oliver Dulić, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i član Upravnog odbora „Dunkermotorena“, iz Bondorfa, Nikolaus Graf.

4504_1.jpg

Oliver Dulić je ocenio kako se odluka lokalnih vlasti da se proširi Slobodna carinska zona i investira u pribavljanje novog zemljišta koje će biti potencijalna industrijska zona za budućnost pokazala dobrom, da je dolazak ozbiljnih investicija u Suboticu postala realnost i da je to ogromna potvrda kvaliteta rada i lokalne samouprave, i države Srbije.

- Ponosni smo što je Subotica postala grad nemačkih investicija. Nemački investitor ne ide tamo gde je spora administracija, gde je poslovna klima loša, gde postoji korupcija, gde nema odgovornosti i ispunjenja obećanih datuma i rokova. Mi smo, kao država, u ovaj grad investirali preko podsticaja koji se daje za zaposlene, opremanja infrastrukture i proširenja Slobodne zone, kazao je Dulić.

On je pozvao gradonačelnike svih drugih gradova da ne gube vreme u analiziranju da li zakoni valjaju ili ne, nego da donose prostorna i planska akta i nateraju svoje administracije da rade.

- Ako građevinska dozvola u Subotici može da se izda za dva meseca, valjda može da se izda i u svakom drugom gradu, jer je zakon isti za sve, samo je pitanje dobre organizacije i volje da se investitoru izađe u susret, smatra Dulić.

Gradonačelnik Saša Vučinić je istakao da ova investicija sigurno neće biti najveća u Subotici, ali je prva koja se radi po jednom novom, ubrzanom modelu, prva koja se radi u postupku kakav je zacrtan za sve buduće investitore.

- Jedna od osnovnih stvari jeste da se ne zadržavamo na nadležnostima i da smo u stanju kao lokalna zajednica da afirmišemo, angažujemo i punim kapacitetom sarađujemo sa svim institucijama, bez obzira da li su osnovane od strane grada, republike ili pokrajine. Svima onima koji su pomogli želim još jednom da zahvalim uz obećanje da će Subotica sa svakom novom investicijom oboriti novi rekord. Nije lako, ali mehanizam koji je u servisu investitora sve je uigraniji, sve bolji, nema prostora za opuštanje i moraće uvek, i iznova, da postignu zadate ciljeve koji nisu nimalo laki, naglasio je Vučinić.

Nikolaus Graf je rekao kako se u Subotici dnevno proizvede od 230 do 250 malih motora koji se izvoze za Nemačku, da u fabrici trenutno radi 42 radnika, da će do kraja godine raditi 100 radnika i da će se proširiti i proizvodni program.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop