Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Briga o osobama sa invaliditetom

15.04.2011.

U hotelu „Patria” održan je seminar pod nazivom „Strategijski pravci razvoja sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom”. Cilj seminara bio je da resorno ministarstvo prenese relevantna iskustva subotičkim organizacijama koje pomažu osobama sa invaliditetom i usmeri ih kako da lakše dođu do sredstava namenjenih njihovom području rada.

4396_1.jpg

Pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Vladimir Pešić izjavio je da je stepen ostvarivanja prava i broj zaposlenih osoba sa invaliditetom u Srbiji u posljednje vreme povećan, da je tome doprineo i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali da je i dalje najveći problem obrazovanje i zapošljavanje.

- Da bi osobe sa invaliditetom mogle da pronađu što bolji, i bolje plaćeni, posao moraju da steknu što je moguće viši stepen obrazovanja. Kolege iz Ministarstva prosvete sprovode refomu inkluzionog obrazovanja po Srbiji i verujem da je to, pored pristupačnosti radnog mesta, veoma važan segment u opštoj inkluziji osoba sa invaliditetom, naglasio je Pešić.

Član Gradskog veća zadužena za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Maria Biači rekla je da lokalna samouprava vodi računa o osobama sa invaliditetom i želi da unapredi saradnju sa organizacijama koje se bave humanitarnim radom. Kazala je i da su prilikom izrade strateškog plana razvoja socijalne zaštite sagledane potrebe oko pet hiljada osoba sa invaliditetom i da je urađena analiza sa svim pružaocima usluga i predstavnicima organizacija koje se brinu o boljoj zaštiti interesa i obezbeđivanju kvalitetnijeg života za osobe sa invaliditetom.

- Trenutno se Iz gradskog budžeta izdvaja devet miliona dinara za dva dnevna boravka: jednog u sastavu Doma za decu 'Kolevka', gde se pružaju usluge najmlađoj deci sa posebnim potrebama i drugog u sastavu Osnovne i srednje škole 'Žarko Zrenjanin', gde je mladim odraslim licima omogućeno da u dnevnom boravku učestvuju u najsavremenijim metodama pedagoško-defektološkog rada i radnom angažovanju na izgradnji boljeg oblika socijaliziacije, istakla je Maria Biači.

Ona je rekla i da su putem konkursa ove godine prvi put osigurana sredstva za dva personalna asistenta, u okviru Službe „Otvorena zaštita” Gerontološkog centra, za članove invalidskih organizacija koje mogu da prijave svoje članove za korišćenje usluge nege i pomoći u kući pod povoljnim uslovima.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Međunarodni festival pozorišta za decu   (22.09.2019.-27.09.2019.)