Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Grad Subotica primer nemačko-srpske saradnje

13.04.2011.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić primio je danas ambasadora Savezne Republike Nemačke u Beogradu Volframa Masa. Ambasador je, tom prilikom, istakao kako je Subotica primer efikasne i uspešne nemačko-srpske saradnje u oblasti privrede, da su nemački investitori sa kojima je razgovarao zadovoljni poslovanjem i da svi razmišljaju o proširenju svojih proizvodnih kapaciteta.

4380_1.jpg

- To je dokaz da se u Subotici, kad je u pitanju ekonomski razvoj, radi upravo nešto što je ispravno. Zato sam zamolio gradonačelnika da svoja iskustva sa investitorima podeli sa kolegama gradonačelnicima, jer je svim gradovima u Srbiji potreban ekonomski napredak. Neshvatljivo je zašto projekti koji ovde mogu da se realizuju za pet meseci u drugim sredinama nailaze na administrativne prepreke. U tom smislu, gradonačelniku Vučiniću mogu da čestitam i na onome što je on postigao, i što je Subotica postigla pod njegovim vođstvom, rekao je Mas.

Vučinić je podsetio da je osnov saradnje bilo bilingvalno obdanište, da je saradnja ostvarena između ekonomskih škola Subotice i Kelna i da je već više od decenije uspešna saradnja sa gradom Minhenom. On je izrazio i čvrsto opredeljenje Grada Subotice da u oblasti industrije sarađuje sa, pre svega, nemačkim privrednicima.

- Taj odnos gradi međusobno poverenje, teški, uporni i precizni pregovori, ali i velika međusobna pouzdanost u onome što se dogovori i ostvarenje onoga što je dogovoreno. Želim da naglasim i veliku ulogu koju je ambasador Mas imao u promovisanju Subotice kao grada koji ima potencijale za investitore, ali i grada koji ima izraženu želju za intenzivnom saradnjom u oblastima kulture i obrazovanja, istakao je Vučinić.

Mas se složio sa Vučinićem da je za pouzdano partnerstvo važno uzajamno poverenje i konstatovao da, ako je to tako, „cela priča ne ostaje samo na ekonomskoj saradnji nego se prenosi i na druge oblasti života“. On je podvukao da je pozitivno što je pre četiri godine u Subotici osnovano dvojezično obdanište, da je bitno da i u školama postoji nastava na oba jezika i da ga raduje što će gradonačelniku simbolično da preda dokument kojim se SR Nemačka obavezuje da ovde uputi dva profesora nemačkog jezika koji će držati nastavu u OŠ „10. oktobar“ i u Filološkoj gimnaziji „Kostolanji Deže“.

- Pošto su nastavnici prosto izgubljeni bez adekvatne opreme, imam još jedan mali poklon. Ovo je donacija u visini od 10.000 evra za potrebe opreme škole i nastavnog materijala, rekao je Mas.

Tokom posete Subotici, ambasador Mas je na Ekonomskom fakultetu održao predavanje na temu “Procesi tranformacije između Nemačke i Srbije”. Prisustvovao je i „okruglom stolu“ kome su, pored predstavnika Grada Subotice, prisustvovali i čelnici nemačkih firmi u Subotici - „Simens“, „Norma grupa“, „Dunkermotoren“ i „Metro keš end keri“.

Nakon razgovora u Gradskoj kući, ambasador Mas, gradonačelnik Vučinić i njihovi saradnici posetili su fabriku generatora za vetro-elektrane „Simens“, fabriku mikromotora za žaluzine „Dunkermotoren“ i gradilište buduće fabrike auto-delova „Norma grupa“.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop