Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Pokloni subotičkim trojkama

15.03.2011.

Sandru i Aleksandra Mačković, koji su 1. januara postali roditelji Aleksandre, Alekse i Anđele, prvih trojki rođenih u Srbiji u 2011. godini posetili su predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, pokrajinski sekretar za demografiju i socijalna pitanja Novka Mojić i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić. Mačkovići su od AP Vojvodine dobili 690.000 dinara, garderobu i radosnice, a od Grada Subotice i gradonačelnika 105.000 dinara i igračke.

4212_1.jpg

Pokrajinska Vlada, u skladu sa Programom demografskog razvoja AP Vojvodine, sprovodi pet mera populacione politike od kojih su četiri u vidu novčanih davanja. Mačkovići su pedeseta porodica na teritoriji Vojvodine koja je, od juna 2005. godine i uvođenja mere novčane pomoći u porodicama u kojima se rode trojke, odnosno četvorke, ostvarila pravo na novčanu pomoć od 600.000 dinara. Pored ove pomoći, porodica je ostvarila pravo i na roditeljski dodatak za prvo dete u iznosu od 30.000 dinara, i to za svako od rođene dece. Bebe su od Grada Subotice dobile 90.000 dinara, a iz budžeta gradonačelnika po pet hiljada dinara.

Bojan Pajtić je kazao da je pokrajinska Vlada pre šest godina uvela meru podrške prvorođenom detetu u iznosu od 30.000 dinara i da je to bila prva administracija u ovom delu Evrope koja je uvela takvu meru.

- To smo uradili zato što Vojvodinom već decenijama hara ‘bela kuga’. Ovo su jubilarne, pedesete trojke. Mislim da je pomoć od 690.000 dinara dragocena porodici Mačković, tim pre što je majka nezaposlena. Nizom mera koje preduzimamo želimo da stvorimo atmosferu u kojoj će mladi roditelji znati da imaju podršku ukoliko se odluče da dobiju decu, istakao je Pajtić.

Saša Vučinić je rekao da pronatalitetne mere pokrajinske Vlade ohrabruju i da mogu da budu primer za sve druge roditelje da država, pokrajina i grad vode računa o tome da u teškoj materijalnoj situaciji pomognu onima koji se odlučuju da dobiju prinovu.

- Podržavamo mere koje sprovodi pokrajinska administracija. Važna je i mera aktivne podrške kada je u pitanju vantelesna oplodnja. Zahvaljujem se gospodinu Pajtiću koji je to prepoznao i podržao, a mislim da su i subotički lekari veoma aktivni u tom procesu, naglasio je Vučinić.

Novka Mojić je kazala da je za pronatalitetne mere – roditeljski dodatak za prvo dete, pomoć porodicama u kojima se rode blizanci, pomoć porodicama u kojima se rode trojke, odnosno četvorke i regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dete – od 2005. godine do danas AP Vojvodina izdvojila dve milijarde i 770.000 dinara.

Devojčice Aleksandra i Anđela i dečak Aleksa začeti su veštačkom oplodnjom iz državnog programa i rođeni su u subotičkoj Opštoj bolnici u prva tri minuta 2011. godine.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop