Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren Regionalni Arhus centar

04.03.2011.

Regionalni Arhus centar otvoren je u prizemlju Otvorenog univerziteta. Centar uspostavlja saradnju između građana i lokalne samouprave, zauzima se za primenu Arhuske konvencije koja reguliše pravo na informaciju, učešće javnosti u donošenju odluka i pravo na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine i zalaže za njenu implementaciju u Srbiji na pokrajinskom nivou, počev od Severnobačkog i Severnobanatskog okruga sa tendencijom obuhvatanja celokupne teritorije Vojvodine. Memorandum o razumevanju između Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Grada Subotice i Otvorenog univerziteta o podršci osnivanju Regionalnog Arhus centra potpisali su državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Miladin Avramov, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i direktor Otvorenog univerziteta Blažo Perović.

4092_1.jpg

Miladin Avramov je kazao da je Narodna skupština Republike Srbije 12. maja 2009. godine ratifikovala Arhusku konvenciju i da se njen značaj ogleda u odredbama člana 74. Ustava Republike Srbije koji je definisao da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju, da je svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran za zaštitu životne sredine i da je svako dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mur rekao je da Arhus centar predstavlja nov koncept u Srbiji, jer podržava i ohrabruje glas građana i njihovo direktno učešće u donošenju i za njih važnih odluka. Centar  će, kako je naveo, da omogući dijalog između lokalnih vlasti i građana o svim važnim ekološkim pitanjima poput za građane Vojvodine ključnog - snabdevanja vodom.

Sekretar Pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj dr Slobodan Puzović istakao je da je Arhus centar u Subotici potreban kao spona između pojedinaca, građana ili udruženja koji deluju u okviru mesnih zajednica i nadležnih organa na lokalnom, pokrajinskom ili republičkom nivou i da može da bude ključni segment zajedničkog rada, razumevanja i unapređenja tih odnosa na dobrobit životne sredine i ljudi.

Saša Vučinić je, između ostalog, rekao da potpisivanjem Memoranduma o razumevanju Subotica preuzima obavezu da i finansijski podrži ovaj projekat, da je inicijativa Grada Subotice da se spreči privatizacija Otvorenog univerziteta dobila potvrdu da je bila ispravna i da lokalna samouprava danas ima pouzdanog partnera koji, kada je reč o radu na projektima, ima stručne i iskusne ljude.

- Otvoreni univerzitet je pionir u proizvodnji i promociji organske hrane. Sistem koji je, na neki način, bio raspoređen po različitim tačkama u gradu ujedinjujemo i stvaramo ozbiljnu ekološku prestonicu Vojvodine. A, ekološka prestonica ima zadatak da reši prvo svoje ekološke probleme, smatra Vučinić.

Blažo Perović je kazao da Otvoreni univerzitet kruniše dve decenije ulaganja u razvoj ekološke edukacije i širenje ekološke svesti i da posvećenost Otvorenog univerziteta ekološkoj problematici ide do tog nivoa da su i evropske festivale - Festival pozorišta za decu i Festival evropskog filma Palić - iskoristili da u njihovu programsku strukturu uvrste problemske sadržaje koji se dotiču ekologije.

O stanju životne sredine u Subotici govorila je mr Suzana Dulić, član Gradskog veća zadužena za komunalije i zaštitu životne sredine. Arhus centar u Kragujevcu, prvi u Srbiji, predstavio je dr Srđan Matović, član Gradskog veća Krgujevca za životnu sredinu, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima, a planirane aktivnosti i ciljeve Arhus centra u Subotici, drugog u Srbiji i 30. u Evropi, predstavio je Pavle Budinčević, programski direktor Otvorenog univerziteta.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop