Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Poseta Spomen području Jasenovac

07.09.2019.

Delegacija grada Subotice danas je, na poziv Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i episkopa pakračko-slavonskog gospodina Jovana, posetila Spomen područje Jasenovac u Republici Hrvatskoj.

 12926_1.jpg

Subotička delegacija je, nakon odavanja pošte jasenovačkim žrtvama u konaku manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, razgovarala sa episkopom pakračko-slavonskim gospodinom Jovanom.

Predstavnici našeg grada upoznati su sa naporima eparhije pakračko-slavonske da se obnovi duhovni život srpskog naroda na prostoru Slavonije, u kojoj je, tokom građanskog rata i zločinačke akcije „Bljesak" uništeno 55 pravoslavnih hramova, dok su manastir u Jasenovcu i Saborna crkva u Pakracu devastirane i oskrnavljene.

Vladika Jovan naglasio je da se najveći trud trenutno usmerava na obnovu jasenovačkog manastira, kao centralnog mesta duhovnog proslavljanja Svetih novomučenika jasenovačkih, gde svake godine pristiže sve više hodočasnika i zvaničnih delegacija. Konak manastira nema potreban kapacitet da se u njemu upriliči adekvatan prijem, što je bilo evidentno i ove godine.

U planu je, takođe, i obnova stare srpske škole pored manastira koja je uništena u ratu, a u kojoj bi bila memorijalna biblioteka posvećena stradanjima u Jasenovcu.

Predstavnici Grada izrazili su svoju rešenost da se založe da Subotica materijalno pomogne ove procese obnove i doprinese negovanju kulture sećanja kroz rad u prosveti, organizovanje poseta manastiru i spomen području i jačanje veza sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj.

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop