Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

„Kolo“ u Morahalomu

08.07.2019.

Srpski kulturni centar „Kolo“, izgrađen u okviru Intereg-IPA projekta „Raznobojna saradnja“ („Colourful Cooperation“) prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, otvoren je danas u mađarskom gradu Morahalomu. SKC „Kolo“ otvorili su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar privrede Goran Knežević, šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto i državni sekretar ministra kulture Mađarske Peter Fekete. Svečanom otvaranju prisustvovali su članovi Vlade Mađarske i Srbije, gradonačelnici Subotice i Zrenjanina, Bogdan Laban i Zoran Janjić, predstavnici diplomatskih predstavništava, crkveni i drugi velikodostojnici, strateški partneri Centra.

12806_1.jpg

Sijarto je ocenio da ovaj događaj nema značaj samo za Srbiju i Mađarsku, već da ima i evropski značaj.

– Odnosi između Srbije i Mađarske zasnivaju se na međusobnom poštovanju i zato su odnosi dveju zemalja danas bolji nego ikada, a političari obe zemlje danas mogu iskreno da razgovaraju o najznačajnijim temama – kazao je Sijarto.

Naglasio je da bi „Srbija trebalo da bude primer drugim zemljama po tome kako se brine o pravima i položaju nacionalnih manjina“.

– Kada smo svesni oduzimanja prava nacionalnim manjinama u pojedinim zemljama karpatske regije, Srbija je izgradila model koji bi trebalo da prate druge zemlje. Politika Mađarske je da što su nacionalne manjine jače u našoj zemlji, i Mađarska je jača. Podržavamo da nacionalne zajednice pričaju svojim maternjim jezikom, čuvaju kulturu i tradiciji i neguju kontakt s maticom – rekao je Peter Sijarto.

On je podvukao da Evropa može biti snažna samo sa jakim nacijama.

– Srbija je na Balkanu naš prvi ekonomski partner, nadamo se da će što pre ući u EU, a mi ćemo sve učiniti kako bi se to što pre desilo – zaključio je Sijarto.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković istakao je da Mađarska i Srbija grade jedno novo dobro i kvalitetno prijateljstvo i partnerstvo.

– Sa ove strane Morahalom, sa južne strane Palić - jesu jedna spona i alka, još jača veza između Srba i Mađara, između Srbije i Mađarske koje zahvaljujući predsedniku Vučiću i predsedniku vlade Orbanu se danas nalaze na istorijskom vrhuncu svojih odnosa. Svi mi koji danas živimo u Mađarskoj ili u Srbiji imamo tu sreću da gradimo na nekim starim osnovama poučeni i dobrim i lošim - jedno novo dobro i kvalitetno prijateljstvo i partnerstvo – rekao je Selaković.

Ministar Vladan Vukosavljević rekao je da srpski i mađarski narod vekovima žive na istim prostorima, što je kulturna misija svakoga ko se kulturom bavi.

– Verujemo da će do kraja godine biti otvoren Mađarski kulturni centar na Paliću, kao deo istog ovog projekta, a koji će imati istu misiju kao srpski kulturni centar koji smo danas otvorili u Morahalomu – rekao je Vukosavljević.

Nakon svečanog otvaranja Srpskog kulturnog centra „Kolo“, gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi uručio je „Ključ Balkana“ gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću.

SKC „Kolo“ predstavljaće raznobojnost nacionalnog, manjinskog i međunarodnog kulturnog života na obe strane granice. U prvom planu su programi iz oblasti pozorišta, muzike i drugih umetničkih grana.

12806_2.jpg

 

 

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Međunarodni festival fantasy & horror filma (31.10.2019.-03.11.2019.)