Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren Međunarodni i regionalni „Subotički sajam 2019“

30.05.2019.

U Subotici je danas počeo trinaesti Međunarodni i regionalni „Subotički sajam” na kome će se do subote 1. juna, na oko 1.800 kvadratnih metara izložbenog prostora u i oko subotičke Hale sportova, na 33 štanda, predstaviti 190 izlagača iz Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Češke i Srbije. Partner Sajma je Italija. Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 12650_1.jpg

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstva što godina u kojoj Italija i Srbija obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva protiče i u znaku dobrih odnosa između grada Subotice i ambasade Italije, otvaranja novih pogona italijanskih investitora, intenziviranja privredne saradnje sa kompanijama iz te zemlje koje posluju u našem gradu i širenja kulturnih veza sa Italijanskim kulturnim centrom.

On je rekao da je partner ovogodišnjeg sajma Republika Italija, sa svojim diplomatskim, privrednim i kulturnim institucijama i kompanijama, i da je vodeća tema Sajma uticaj IT sektora i digitalizacije na razvoj privrede i saradnja obrazovanja i privrede, jer je, kako je naveo, subotička lokalna samouprava na vreme prepoznala važnost povezivanja informacionih tehnologija sa ostalim privrednim granama, prednosti dualnog obrazovanja i značaj partnerstva između obrazovnih institucija i privrede.

– Na teritoriji grada Subotice i opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Ada i Kanjiža, posluje 86 privrednih društava i 156 preduzetnika čija je pretežna delatnost računarsko programiranje i pružanje konsultantskih usluga u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija. Tokom proteklih nekoliko godina, broj aktivnih privrednih subjekata i broj zaposlenih u ovim delatnostima u konstantnom je porastu, kao i poslovni prihodi i strane direktne investicije – istakao je Bogdan Laban.

12650_2.jpg 

Kada je reč o dualnom obrazovanju, podsetio je, da je grad Subotica jedan od pionira dualnog obrazovanja u Republici Srbiji, da se od školske 2016/2017. godine dualno obrazovanje sprovodi u tri subotičke srednje škole: Ekonomskoj školi 'Bosa Milićević', Politehničkoj školi i Tehničkoj školi 'Ivan Sarić' i da će se od školske 2019/2020. godine sprovoditi i u Hemijsko-tehnološkoj školi.

– Grad Subotica, takođe, u cilju nesmetanog funkcionisanja lokalne zajednice vodi računa da podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile, stimuliše učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodeljujući 30 stipendija učenicima koji  pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje – naglasio je gradonačelnik Laban, i dodao da će, u okviru programa Sajma, biti održani i poslovni forum, B2B razgovori i više tribina, predavanja i prezentacija inostranih i domaćih kompanija. 

Tokom ceremnije svečanog otvaranja prisutnima su se obratili i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, ekonomski ataše ambasade Republike Italije u Beogradu, Fabricio Kosimi, i direktor Sektora za regionalne privredne komore pri PKS Beograd, Miloš Jelić.

Đoković је istakao da je Subotica lokomotiva privrednog razvoja cele Vojvodine i naglasio da je posebno ponosan na projekat izgradnje akva parka na Paliću, koji treba da bude katalizator daljih investicija i razvoja Palića kao turističke destinacije.

 12650_3.jpg

- Investicije italijanskih kompanija su na drugom mestu u Vojvodini, sa 9,7 odsto učešća u direktnim investicijama, a do sada je investirano više od 842 miliona evra, pre svega u agro industriju, sektor oplemenjivanja ali i finansijski sektor u Vojvodini – rekao je Ivan Đoković.

Fabricio Kosimi je naglasio da je Italija veoma značajan partner za Srbiju.

- Veliki broj italijanskih preduzeća nalazi se u Srbiji, Vojvodini, dok u Subotici posluje njih desetak i nadamo se da će ih biti još. Očekujemo da će se naša saradnja ubuduće intenzivno razvijati – kazao je Kosimi.

Miloš Jelić je rekao da je u prošloj godini bilo 19 ovakvih sajmova, a da će ih ove godine biti 20.

- Prošle godine, 298 firmi iz Srbije našlo se na međunarodnim sajmovima, gde je sklopljeno više od 7.000 kontakata, a dogovoreni novi poslovi čija je vrednost više od 45 miliona evra – naveo je Jelić.

 12650_4.jpg

„Subotički sajam 2019” će 30. i 31. maja biti otvoren od 10.00 do 19.00 časova, dok će u subotu, 1. juna, na dan zatvaranja, biti otvoren do 14.00 časova. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

 

 

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Međunarodni festival fantasy & horror filma (31.10.2019.-03.11.2019.)