Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradska organizacija invalida rada obeležila 65 godina postojanja

07.12.2018.

Pozdravnim govorima, uručenjem zahvalnica i plaketa i bogatim muzičkim programom, Gradska organizacija invalida rada Subotice večeras je, na svečanosti održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležila 65. godišnjicu postojanja i Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (3. decembar).

12281_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima, rekao da 65 godina postojanja Gradske  organizacije invalida rada predstavlja tradiciju vrednu poštovanja i da šest i po decenija kontinuirane brige o ljudima potvrđuje opredeljenost našeg grada, naše zajednice, da živimo složno, pomažući jedni drugima.

– Grad Subotica i ja kao gradonačelnik svesni smo činjenice da kroz razne vidove pomoći i servise brinete o dve hiljade korisnika. Svesni važnosti tog pitanja, ove godine smo u budžetu za mere u oblasti socijalne politike planirali oko 97 miliona dinara. Predsednik Republike, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i grad Subotica, čvrsto su posvećeni poboljšavanju socijalnog i ekonomskog položaja osoba sa invaliditetom. Opšti cilj ove strategije je da osnaži osobe sa invaliditetom tako da u potpunosti mogu uživati svoja prava i imati punu korist od učešća u društvu – istakao je gradonačelnik Laban.

12281_2.jpg

To znači, dodao je, da moramo da se postaramo da obezbedimo jednake mogućnosti za sve Subotičane koji su usled bolesti, posledica povreda, ili posledica nastalih zato što su predano, vredno i marljivo radili, onemogućeni da se u punom obimu posvete svim životnim aktivnostima.

– Moramo se posvetiti stvaranju ambijenta koji će omogućiti prevazilaženje prepreka na koje osobe sa invaliditetom nailaze u ostvarivanju svojih prava u svojstvu pojedinaca, potrošača, učenika, učesnika u ekonomskom, kulturnom i političkom životu. Na to nas obavezuje i naša ljudska dužnost. Svi zajedno treba da uložimo maksimum napora da naši sugrađani, naše komšije budu u stanju da svoju decu i unuke gledaju kako rastu. Želimo da im pružimo podršku za dostojanstven život i verujem da ćemo zajedno uspeti u tome – naglasio je gradonačelnik Laban.

Direktor Pokrajinskog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Slavko Imrić naveo je da je Republika Srbija jedna od 177 članica Ujedinjenih nacija koje su usvojile Zakon o potvrđivanju Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, a takođe je usvojila i Zakon o potvrđivanju Opcionog protokola uz Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom.

12281_3.jpg

– Na ovaj način Srbija je pitanje unapređenja položaja osoba sa invaliditetom stavila u red najznačajnijih prioriteta i, između ostalog, dala mogućnost svojim građanima da se u slučaju kršenja zabrane diskriminacije mogu i neposredno obratiti Komitetu UN. Osnovni cilj Konvencije nije da utvrdi neka nova prava za osobe sa invaliditetom, jer su u osnovi ljudska prava univerzalna, ista za sve i stiču se rođenjem, već da obaveže države da vodeći računa o ljudskim pravima uopšte jednako vodi računa i o pravima osoba sa invaliditetom, pre svega ravnopravnom uključivanju u sve sfere društvenog života, pravu na različitost i potpunoj zabrani diskriminacije u bilo kom obliku – rekao je Slavko Imrić.

Prisutnima su se obratili i predsednik Gradske organizacije invalida rada Subotice, Stanko Nimčević, predsednik Saveza invalida rada Vojvodine Stana Svilarov i direktor Gerontološkog centra Subotica dr Nenad Ivanišević.

Ivanišević je, između ostalog, podvukao da u našoj zemlji ne postoji nijedan zakon koji na sistemski način diskriminiše nekoga, već da postoje zakoni koji se bave antidiskriminacijom.

– Ponosan sam što 3. decembra obeležavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Molim vas da ne koristimo onaj rogobatni naziv – osobe sa posebnim potrebama, jer na svetu ne postoje takve osobe. Svi mi imamo iste potrebe, a način na koji potrebe zadovoljavamo može da bude različit ukoliko postoji određeni invaliditet – kazao je Nenad Ivanišević.

Na večerašnjoj svečanosti Stanko Nimčević je svima koji su doprineli afirmaciji i uspešnom radu Gradske organizacije invalida rada uručio zahvalnice i plakete.

12281_4.jpg

U muzičkom delu programa nastupili su pevači Tamara Babić, Marko Križanović i specijalni gost večeri Milan Prunić, iz Kikinde. 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop