Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana 19. sednica Skupštine grada

27.11.2018.

Na 19. sednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, donet je Zaključak o prihvatanju Izveštaja o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. septembra 2018. godine, kao i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Subotice za 2018. godinu. Među 22 tačke dnevnog reda, koliko ih je na današnjoj sednici ukupno usvojeno, doneta je, pored ostalog, Odluka o pristupanju promeni Statuta grada Subotice i Odluka o usvajanju Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima grada Subotice za period od 2018. do 2020. godine sa Akcionim planom za sprovođenje ove strategije, a doneta su i rešenja o imenovanju direktora šest javnih i javno komunalnih preduzeća.

 12252_1.jpg

U periodu januar-septembar 2018. godine budžet grada Subotice raspolagao je sa sredstvima u visini od 4.141.240.861 dinara, što iznosi 55,26 odsto planiranog godišnjeg obima. Upoređujući sa raspoloživim prihodima i primanjima u odnosu na isti period prethodne godine, raspolagano je sa 8,3 odsto više, odnosno sa 218 miliona dinara više sredstava.

U strukturi raspoloživih sredstava tekući prihodi budžeta su ostvareni u visini od 3.559.241.159 dinara, od toga prihodi od poreza na zarade 1,4 milijarde dinara, što je u odnosu na planirani obim 68,4 odsto. Primanja budžeta ostvarena su u visini od 134.106.656,67 dinara, što je 13,14 posto ostvarenja od godišnjeg plana. Od ukupno raspoloživih sredstava budžeta grada utrošeno je 89,63 posto, odnosno 3.711.673.447 dinara. Od planiranog obima rashoda i izdataka izvršeno je 49,53 odsto.  

Sredstva budžeta trošena su u skladu sa ugovorenim rokovima za izvršavanje obaveza. Likvidnost budžeta grada je, u toku izveštajnog perioda, bila stabilna i omogućavala je izvršavanje obaveza grada u rokovima dospeća.

Kod usvajanja Odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu grada Subotice za 2018. godinu naglašeno je da su razlozi za donošenje rebalansa budžeta: otvaranje novih aproprijacija za realizaciju projekata za koje su obezbeđena sredstva za sufinansiranje iz budžeta drugih nivoa vlasti i  izmene aproprijacija u okviru strukture rashoda i izdataka za nesmetano funkcionisanje grada u narednom periodu.         

Na osnovu očekivanih prihoda, transfera i donacija izrađena je revidirana projekcija prihoda i primanja budžeta za 2018. godinu. Rebalansom predloženi obim budžeta grada iznosi 6.418.530.000 dinara, a predloženi obim sredstava indirektnih korisnika 179.929.000 dinara. U strukturi preneta neutrošena sredstava iz prethodne godine iznose 402.000.000 dinara, tekući prihodi planirani su u iznosu od 5.608.630.000 dinara, a planirana primanja budžeta 407.900.000 dinara.

Predloženim rebalansom obim budžeta se umanjuje za 977,5 miliona dinara. Najznačajnija su umanjenja kod povlačenja dela zajma i granta od Evropske banke za obnovu i razvoj, zbog pomeranja rokova u realizaciji projekta unapređenja vodnih sistema u Subotici (367,2 miliona dinara) i kod projekta rekonstrukcije i adaptacije zgrade Narodnog pozorišta (368 miliona dinara)

Najveći novi projekti iz transfera od RS su  Rekonstrukcija i dogradnja centralne kuhinje PU „Naša radost“ u visini 20,7 miliona dinara, gde grad učestvuje sredstvima u visini 5,3 miliona dinara i zajednički projekat grada i Ekonomskog fakulteta „Formiranje regionalnog inovacionog start ap centra“ u visini 40,1 milion dinara.

Odbornici su usvojili i Strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima grada Subotice za period 2018– 2020. godine sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima grada Subotice za period 2018-2020. godine.

Zakonska obaveza lokalne samouprave jeste donošenje lokalne strategije bezbednosti saobraćaja na teritoriji lokalne samouprave, koja bi bila u skladu sa Nacionalnom strategijom. Strategiju je za potrebe Grada Subotice izradio Saobraćajni fakultet u Beogradu u saradnji sa AMSS.

Strategija predstavlja temeljni i najbitniji dokument za dalji razvitak unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u našoj lokalnoj samoupravi, a ciljevi određeni u njoj su: da u saobraćaju nema poginule dece do 2020. godine, da se prepolovi godišnji broj poginulih, broj teško povređene dece i broj teško povređenih lica u 2020. godini u odnosu na 2011. godinu, kao i da se prepolove ukupni, godišnji društveno-ekonomski troškovi saobraćajnih nezgoda u 2020. godini.

Na današnjoj sednici Skupštine grada doneta su rešenja da se za direktora Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ Subotica imenuje Slobodan Milošev, za direktora JKP „Parking“ Milorad Slijepčević, a za direktora JKP „Pogrebno“ Vesna Prćić. Usvojeno je i rešenje da se za direktora Javnog komunalnog preduzeća „Stadion“ imenuje Tamara Dimitrioski, za direktora  JKP „Subotičke pijace“ Dejan Ljubisavljević, dok je za direktora Javnog preduzeća „Subotica-trans“ imenovan Aleksandar Aleksić. Svi direktori imenovani su na madatni period od četiri godine.

Odbornici su doneli i Zaključak o prihvatanju informacije o upisu učenika u I razred osnovne i srednje škole u školskoj 2018/2019. godini, sa osvrtom na ukupan broj učenika i odeljenja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Subotice.

Kompletan materijal vezan za 19. sednicu Skupštine grada nalazi se na zvaničnom internet portalu grada Subotice, http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/sr.

 

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop