Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obuka za škole učesnice projekta „Prekogranična interkulturalna saradnja“

12.10.2018.

U okviru projekta „Prekogranična interkulturalna saradnja obrazovnih institucija Republike Srbije i Republike Hrvatske“, koji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske sprovode zajedno sa Nansen dijalog centrom Srbija i Nansen dijalog centrom Osijek, u Gimnaziji „Svetozar Marković“ otvorena je obuka planirana za škole učesnice u projektu koja se u toj školi održava od 12. do 14. oktobra 2018. godine.

12175_1.jpg

Cilj projekta je razvijanje interkulturalne saradnje, međusobnog poštovanja i uvažavanja, tolerancije u interkulturalnim sredinama i prevencija nasilja, a škole učesnice su OŠ „Julija Benešića“ (Ilok), OŠ „Matija Gubec“ (Tavankut), Gimnazija „Svetozar Marković“ (Subotica) i Prva srednja škola (Beli Manastir).

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Gradske uprave grada Subotice Jasmina Stevanović izjavila je, tim povodom, da je naša obaveza, kao odgovorne lokalne samouprave, da pratimo i podržimo sve napore Ministarstva da škole i sa obrazovnog i sa vaspitnog aspekta utiču na sprečavanje nasilja, razumevanje jednih prema drugima i razvijanje odgovornosti i prema vršnjacima, i prema društvu.

–U tom smislu, interkulturalnoj saradnji prethodi interkulturalno vaspitanje, koje se ne može ostvariti ukoliko nemamo svest o sopstvenom identitetu. Upravo svest o značenju vlastite kulture dozvoljava nam da prepoznamo različitosti. Zato ću biti slobodna da kažem da ćemo, kao lokalna samouprava, podržati sve ideje i akcije u kojima ćemo vaspitati i obrazovati našu decu da razvijaju svoj nacionalni i kulturni identitet, jer svest o vlastitom identitetu daje nam i jača sposobnost da imamo dobru percepciju stvarnosti, prihvatimo najpre sebe, a potom prihvatimo i druge – naglasila je Jasmina Stevanović

Prisutnima se obratio i načelnik Školske uprave Sombor, Borislav Staničkov, koji je istakao da je za nas izuzetno bitna i dragocena prekogranična saradnja, kao i susreti i iskustva u našim nastojanjima da se priključimo Evropskoj uniji.

– Ne treba posebno naglašavati koliko ovo ima odjeka kod naših profesora i učenika, a teme koje su aktuelne kod nas aktuelne su i u Republici Hrvatskoj.  Možemo da kažemo da je Školska uprava Sombor, uprava koja pokriva škole u kojima se nastava odvija na pet jezika. Pored toga, imamo i nastavu na dva govora i po tome smo jedinstveni u Republici Srbiji. Imamo i sreću i da gradske vlasti u Subotici i Somboru puno ulažu u obrazovanje i  prosvetu i zbog toga je ova saradnja nama dragocena i dobit za naredne aktivnosti – rekao je Staničkov.

U okviru projekta već su realizovane aktivnosti koje podrazumevaju konsultativne sastanke, okrugle stolove, seminare za škole učesnice. Cilj ovih aktivnosti jeste razmena iskustva i primera dobre prakse u oblasti prevencije nasilja, uspostavljanja interkulturalnog dijaloga, razvijanja veština medijacije i uspostavljanja dijaloga.

12175_2.jpg

Program rada:

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop