Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Оtvorena izložba „Subotičke fasade: crteži i fotografije u ogledalu prošlosti“

31.08.2018.

U okviru programa proslave Dana grada u Savremenoj galeriji Subotica otvorena je  izložba crteža i fotografija Gabora Demetera i Željka Vukelića pod nazivom „Subotičke fasade: crteži i fotografije u ogledalu prošlosti“. Član Gradskog veća zadužen za oblast kulture Miroslava Babić obratila se prisutnima u ime gradonačelnika Subotice Bogdana Labana i lokalne samouprave i kazala da su u crtežima Gabora Demetera i fotografijama Željka Vukelića kroz fasadna platna skrivene priče ljudi, porodica koji su vajali i oblikovali sadašnjost i budućnost grada secesije.

12073_1.jpg 

– U našim pogledima smenjuju se Gradska kuća; Sinagoga sa četiri kupole, četiri strane sveta i univerzumom; Palata Demeter; Najamna palata Jožefa Roznofskog; Leović palata... Arhitekta Gabor Demeter tušem i akvarelom, Željko Vukelić objektivom fotoaparata zagrebali su ispod patine svakodnevnice, pažljivo nam otkrivajući razigrane prefinjene linije i boje po zidovima, vitraže rasplamsalog kolorita i šara, skrivene predivne detalje prepletene i izvedene u keramici, kovanom gvožđu, mesingu, bakru. Uokvireni crteži i fotografije poput vremeplova, sa niti koja nas veže za kraj XIX i početak XX veka vraćaju nas avangardnom stilu života, ornamentima boja koje daju osećaj pokreta u površini, u kojoj je monotonija sprečena kompozicijom harmonije i kontrasta. Obojeni cvetovi, lale, ruže, paunovog pera, žene, kreiraju prepoznatljiv arhitektonski stil Art nuova – rekla je Miroslava Babić, dodajući da ova izložba na najbolji način promoviše vrednosti graditeljskog nasleđa Subotice.

Direktorka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici, dr Leda Šiling, rekla je da su Gabor Demeter i Željko Vukelić značajandeo svojih karijera posvetili  očuvanju kulturne baštine Subotice  radeći u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

Izložba tematizuje subotičke fasade iz perspektive arhitekte i fotografa reflektujući istoriju našeg grada u savremenom trenutku. Prisutne je pozdravio i  v. d. direktora Savremene galerije Subotica Arpad Blaško i tom prilikom istakao značaj da se u Rajhlovoj palati otvara jedna ovakva izložba.

.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop