Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren 25. Festival evropskog filma na Paliću

15.07.2018.

Na Letnjoj pozornici na Paliću, otvoren je, jubilarni, 25. Festival evropskog filma. Ovogodišnji Festival otvorio je dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, koji je na mestu predsednika Saveta Festivala nasledio divu srpskog glumišta Miru Banjac. Njoj je povodom četvrt veka Festivala uručen srebrnjak, a naša proslavljena glumica, svom nasledniku predala je dokument o osnivanju Festivala, na osnovu kojeg će on raditi u naredne četiri godine.

11997_1.jpg

Predstavnike republičke i pokrajinske vlasti, stvaraoce i ljubitelje filmske umetnosti večeras je na Letnjoj pozornici pozdravio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.
- Pre svega, povodom važnog jubileja koji Festival evropskog filma Palić slavi, dozvolite mi da vas pozdravim u ime grada Subotice i Subotičana. Dobro došli u Suboticu Danila Kiša, Aleksandra Lifke, Stevana Raičkovića, Deže Kostolanjija. Suboticu u kojoj se kulture, religije i nacije čvrsto prepliću kao vojvođanski snop klasja. Suboticu u kojoj kultura ima samo jedan jezik - jezik uzvišenog. Vanvremenskog. Čarobnog – rekao je Laban

11997_2.jpg

Mi danas, nastavio je, otvaramo važan festival za Srbiju i Evropu, i u prvom redu za Suboticu, grad novih perspketiva. Suboticu turistički grad, poznat u Evropi. Suboticu, grad kulture i tolerancije.

11997_3.jpg

-Svaki grad ima, ili nastoji da ima svoj bilbord moći. Svog ambasadora uspeha. Jednu ili više institucija koje na međunarodnom nivou u najboljem svetlu prezentuju njegove ekonomske, privrede, turističke, civilizacijske i kulturne kapacitete. Naravno, nije mi namera da Suboticu poredim s Kanom, Venecijom, Berlinom. Više je reč o isticanju činjenice da je Filmski festival na Paliću punih 25 godina jedna od ključnih tačaka kulturne i turističke promocije Subotice i Vojvodine. Palićki festival dakle, četvrt veka predstavlja plakat uspeha koji naš grad čini primamljivijim i vidljivijim u celom svetu – istakao je Laban.

11997_4.jpg

Istovremeno treba istaći, kazao je, da je naš Festival jedan od malobrojnih u celoj Evropi, koji je stoprocentno posvećen evropskom filmu i predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih manifestiacija u Srbiji. I ta činjenica ga izdvaja i pozicionira kao posebnu vrednost, koju treba negovati i poštovati.

-O tome svedoči i nagrada Evropske asocijacije festivala koja je FEF uvrstila među najbolje u Evropi, rekao je on i podsetio da su ovaj festival pohodile stotine značajnih stvaralaca, među kojima Dušan Makavejev, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Ken Louč, Ištvan Sabo…
-Svesni njegovog značaja za grad i Srbiju, mi u gradu Subotici postavili smo pred sebe zadatak da budemo pouzdan partner Festivala, jer je reč o instituciji koja povezuje najbolje iz Srbije s najuspešnijima iz cele Evrope. Zbog fantastičnih potencijala Palića, odabrali smo ga kao tačku daljeg razvoja Subotice. Obezbedili smo projekte koji će ovaj biser prirode pretvoriti u jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija u ovom delu Evrope – podvukao je Laban.

Uvaženi gosti, Palić i Subotica više od dve decenije predstavljaju izuzetan ambijent za razmenu iskustava, informacija i uspostavljanje novih kontakata.

-Uloga Palića i njegovog festivala jeste da povezujući lidere bude lider. Da bude neponištiva menica uspeha. Palić spaja najvrednije što Srbija ima s najboljima iz cele Evrope – dodao je Laban i poželeo svima da uživaju u subotičkom gostoprimstvu.

Predsednik Vlade AP Vojvodine zahvalio se velikoj umetnici Miri Banjac, dosadašnjoj predsednici Saveta festivala, kao i članovima Saveta u novom mandatu i poželeo im uspešan rad na tragu njenog i rada njenih saradnika, koji su zajedno sa organizacijom ovog festivala učinili sve da se i ovih dana u Subotici i na Paliću oseti duh filmske umetnosti.
-Želim da u ime pokrajinske vlade obećam da ćemo Festival evropskog filma na Paliću pomagati i više nego ranijih godina su ova sjajna tradicija i veliki jubilej zaista dostojni toga – rekao je Mirović.
Glavni program otvorio je, van konkurencije, italijanski film „Srećan kao Lazaro“, a kao prvi u takmičarskom delu programa prikazan je nemački „Stiks“ u prisustvu autora Volfganga Fišera.
Na ceremoniji otvaranja jubilarnog FEF-a prikazane su i „Slike iz porodičnog albuma“- niz fotografija koje su podsetile na značajne ličnosti i trenutke iz istorije Festivala.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop