Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bogdan Laban predstavio rezultate dvogodišnjeg rada

12.07.2018.

Gradonačelnik Grada Subotice Bogdan Laban predstavio je danas na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće rezultate dvogodišnjeg rada. On je tom priliko istakao da je izuzetno zadovoljan rezultatima koje je sa svojim timom ostvario u minule dve godine.

Posebno je ponosan, kako je istakao, što su davno započete kapitalne investicije poput takozvanog „ipsilon kraka“ i Narodnog pozorišta pokrenute sa mrtve tačke zahvaljujući dobroj saradnji i velikoj podršci Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine.

-Na obilaznici oko Subotice radovi su u punom jeku dok je za Narodno pozorište izabran najpovoljniji ponuđač i radovi na daljoj izgradnji krenuće već u narednim danima – istakao je Bogdan Laban.

11989_1.jpg

Predstavljajući rezultate Bogdan Laban je naveo da je iznos raspoloživih sredstava na računu izvršenja budžeta grada 23. juna 2016. godine kada je stupio na funkciju gradonačelnika iznosio svega 16 miliona dinara, a obaveze su iznosile preko 269 miliona dinara.
-Zatečena je obaveza vraćanja pozajmljenih sredstava iz Trezora grada u visini od 100 miliona dinara, obaveza javnog duga grada po osnovu uzetih kredita (kod poslovnih banaka u zemlji obaveza iznosi 143 miliona dinara, a obaveza prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj 6,1 milion evra). Zatečene su preuzete obaveze prema Ministarstvu odbrane za kupovinu kasarne „Kosta Nađ“ i Doma vojske (6,1 milion evra, sa rokom otplate 5 godina). Zatečena je obaveza grada po ugovoru sa Zavodom za javno zdravlje Subotica u visini milion evra, za priznato a neplaćeno ulaganje Zavoda u objekat Eko centra na Paliću – rekao je Laban.
Novo stanje u budžetu Grada Subotice, nastavio je Laban, je sledeće: -Pozajmica sa Konsolidovanog računa trezora grada Subotice u visini od 100 miliona dinara, vraćena je u trezor. Obaveze grada po osnovu javnog duga odnosno kredita servisirane su u rokovima dospeća. Odlukom o budžetu grada za 2017. godinu nastavilo se sa sprovođenjem mera štednje i racionalizacije shodno predlozima Vlade RS. U 2018. godini obaveze se izvršavaju isključivo na teret tekućih prihoda – podvukao je Bogdan Laban.
Prioriteti kojih se držimo, naveo je, su očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, rad na razvoju komunalne i saobraćajne
infrastrukture, briga o našim najstarijim sugrađanima i posvećivanje pažnje projektima koji će podržati stvaranje uslova da mladi, obrazovani Subotičani koji su trenutno bez posla u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje i ostanu u svom rodnom gradu.
-Posebno mesto u programu koji ćemo sprovoditi zauzima Palić, kao turistička destinacija u koju će se u narednom periodu ulagati, ali ne samo za turiste nego i za sve naše sugrađane – naglasio je Laban.
Kada je reč o radu svih 12 Javnih i Javno-komunalnih preduzeća, Laban je naveo da svoje obaveze izmiruju u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.
Navodeći rezultate dvogodišnjeg rada, Laban je naglasio, da
je broj zaposlenih radnika u Slobodnoj zoni i Privrednoj zoni u Subotici oko 6.000 radnika (porast od 800 - 1000 radnika na godišnjem nivou).
-Carinski terminal izgrađen je uz pomoć Vlade Srbije koja je za ovu namenu opredelila 50 miliona dinara. Od 2016.godine Grad Subotica se nalazi u spoljnotrgovinskom suficitu od 7 do 10 odsto. Početkom marta 2017. godine, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok”, otvoren je novi pogon kompanije za proizvodnju delova za auto-industriju „Kontinental (otvaranje 500 novih radnih mesta), juna otvoren je „Ametek“, a polovinom 2017. godine, italijanska kompanija „Ondaplast“se nalazi u okviru područja Slobodne zone „Subotica“, otvorena je fabrika „Plastikcam East“ DOO – podsetio je Laban.
Radovi na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta, u 2016. godini, za 5 fazu radova ukupno je obezbeđeno 185 miliona dinara - 140 miliona dinara izdvojila je Uprava za kapitalna ulaganja, a 45 miliona dinara grad Subotica. Za 6 fazu radova, Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za kapitalna ulaganja obezbedili su 62 miliona dinara. Za 7 fazu su obezbeđena sredstva u iznosu od 229.608.680,46 (111 miliona dinara iz republičkog, 112 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta, a ostatak iz budžeta grad Subotice). Za 8-1 fazu obezbeđena su sredstva u iznosu od 370.736.589,13 (166,9 miliona dinara iz republičkog, 166,9 milona dinara iz pokrajinskog budžeta, a ostatak od 36.936.589,00 dinara iz budžeta Grada Subotice).
-Posle višegodišnjeg zastoja, početkom novembra 2016. godine, nastavljeni su radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice,
takozvanog „Ipsilon” kraka. Krajem marta 2017. godine je za saobraćaj otvorena prva deonica „Ipsilon kraka“ u dužini od jednog kilometra, od petlje „Subotica jug“ do ukrštanja „Ipsilon kraka“ sa Bikovačkim putem. Na toj raskrsnici izgrađen je i kružni tok. Takođe, krajem avgusta 2017. godine otvorena je deonica duga pet kilometara od Somborskog do Bačkotopolskog puta (Sektor 2). Ukupna vrednost izvedenih radova je 347.643.337,20 dinara – istakao je Laban.
Investiralo se u minule dve godine i u razvoj komunalno vodoprivredne infrastrukture.
- U ovom momentu raspolažemo sa oko 580 kilometara vodovodne i oko 310 kilometara kanalizacione mreže. U poslednje dve godine grad je realizovao četiri od pet faza Projekta za unapređenje vodnog sistema Subotice vrednog 12,55 miliona evra – rekao je Laban.
Gradonačelnik se u svom izveštaju osvrnuo i na ulaganja u održavanje i rekonsrtrukciju saobraćajnica u gradu, u putnu infrastrukturu, u uređenje i urbano opremanje parka na Paliću, ulaganje u Letnju pozornicu, o napretku projekta „Zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, govorio je o izuzetnoj regionalnoj saradnji sa mnogim gradovima iz zemalja iz okruženja i istakao da je Subotica trenutno partner na tri projekta prekogranične saradnje.
U protekle dve godine značajno se ulagalo u obrazovne ustanove, kao i u ustanove kulture, a gradonačelnik Laban najavio je i kompletnu obnovu Opšte bolnice u Subotici.
-Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Aleksandru Vučiću koji je svojim ličnim zalaganjem i podrškom pomogao ostvarenje mnogih značajnih investicija za grad. Subotica je danas savremena, urbana, multinacionalna, multikulturalna i multikonfesionalna zajednica građana sa razvijenom mrežom kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova. Kao gradonačelnik Subotice, mogu da kažem da doprinos koji Subotica kroz svoj razvoj svakodnevno daje razvoju države nije zaboravljen, a da je sa druge strane Vlada Republike Srbije itekako u prethodnih dve godine pomogla razvoj Subotice. Dobra vertikala na relaciji grad-pokrajina-republika od ključnog je značaja za rešavanje strateških problema u Gradu – dodao je Bogdan Laban.

Учешће у финансирању (збирно по фондовима)

11989_2.jpg

Средства повучена из осталих фондова (збирно по периодима)

11989_3.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop