Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Predstavljeno idejno rešenje za prostor bivše kasarne „Kosta Nađ“

29.05.2018.

Idejna 3d prezentacija urbanističko-arhitektonskog rešenja prostora bivše kasarne „Kosta Nađ“ predstavljena je danas novinarima  u Medija-centru Gradske kuće.  Predrag Radivojević , direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, koje je izradilo ova idejno rešenje, podsetio je da je krajem prošle godine na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojen Plan detaljne regulacije za prostor bivše kasarne „Kosta Nađ“, poznate kao „Prva kasarna“.

11876_1.jpg

– Predviđeno je pet blokova. U prvom bloku planirani su komercijalni objekti, otvoreni i zatvoreni tržni centri, u drugom javni sadržaji škole, vrtići i eventualno visokoškolska ustanova, dok su poslednja tri bloka namenjena stambenoj izgradnji spratnosti, prizemlje, pet spratova i uvučena etaža – objasnio je Radivojević

U poslednja tri bloka, istakao je, planira se izgradnja oko 1.230 stambenih jedinica.

– Prvi put posle nekoliko decenija imamo plan koji podrazumeva organizovanu i plansku stambenu izgradnju. Vodili smo se, takođe, očuvanjem kulturnog nasleđa koje je jako bitno za grad Suboticu. Dve zgrade generalštaba koje su rađene u stilu eklektike početkom dvadesetog veka  uspešno su uklopljene u budući prostor - naglasio je Predrag Radivojević.

U drugom bloku, dodao je, nalaze se dve spavaonice koje su novije gradnje i one će biti sačuvane i pretvorene u škole.

– Sve u svemu u pitanju je jedan moderan plan rađen onako kako se to radi na zapadu – kazao je Radivojević.

Vodeći urbanista Karolj Terteli rekao je da je plan rađen veoma fleksibilno iz razloga što je celokupan prostor od izuzetnog značaja za budući razvoj grada.

– Planirane investicije će biti prvenstveno od javnog značaja, a direktno bi uticale na dalji prosperitet grada. Planom su date osnovne urbanističke smernice: izdvajanje javnog od ostalog zemljišta (formiranje ukupno pet blokova), otvaranje novih ulica koje omogućavaju nesmetan pristup planiranim sadržajima i određivanje namenskih celina (ukupno tri zone) sa mogućnošću izgradnje i kompatibilnih namena unutar svake zone, odnosno bloka – kazao je Terteli.

On je naveo da detaljno uređenje svih namenskih celina iziskuje dalju razradu kroz izradu urbanističkih projekata za svaki blok posebno ili po formiranim parcelama, a u skladu sa parametrima iz plana.

– Ovo idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje nije obavezujuće, već ima za cilj da grafički predoči jednu od varijantnih rešenja – napomenuo je Terteli.

Obuhvat kompletnog plana detaljne regulacije za prostor bivše kasarne „Kosta Nađ“ je 13,9 hektara površine, dok je predviđenih pet blokova na površini od 8,9 hektara.

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje i Razvojna agencija Vojvodine predstaviće ovaj projekat na najvećem sajmu investicija u Evropi „Ekspo Ril“ koji se održava od 8. do 10. oktobra ove godine u Minhenu, kako bi zaintersovali i strane investitore da ulažu u ovu lokaciju.

11876_2.jpg 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop