Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Delegacija parlamenta Gvineje Bisao posetila Suboticu

27.05.2018.

Predsednik parlamenta Gvineje Bisao i predsednik Izvršnog komiteta Afričke parlamentarne unije, Sipriano Kasama, danas je, zajedno sa svojim sarаdnicima, posetio Suboticu. Visoka delegacija Parlamenta Gvineje Bisao sinoć je doputovala u prvu zvaničnu posetu Srbiji. U želji da im se prikaže što veća raznolikost i mogućnosti naše zemlje, u program je uvrštena i poseta našem gradu. Sipriana Kasamu i njegove saradnike u Gradskoj kući dočekali su član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Srđan Samardžić, i v. d. direktora Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, Slobodan Vojinović.

 11871_1.jpg

Nakon obilaska Velike većnice u Gradskoj kući, delegacija je obišla i subotičku Sinagogu, a potom posetila preduzeće „Agria“, čija je osnovna delatnost proizvodnja poljoprivrednih mašina – pneumatskih i mehaničkih sejačica, i Vinariju „Zvonko Bogdan“.

Privreda Gvineje Bisao je veoma slaba. Portugalci tokom petovekovne vlasti nisu gotovo ništa investirali u ekonomiju, a tek početkom osamdesetih godina 20. veka dobijena je značajnija ekonomska pomoć od strane bivšeg SSSR-a, Alžira i Francuske, koja je uglavnom usmerena u razvoj ribolova i poljoprivredu. Kikiriki je najvažnija komercijalna kultura, a uz njega i kokosov orah i uljana repica. Za ishranu stanovništva gaji se pirinač, kukuruz, proso, sirak i razno povrće.

U razgovoru sa domaćinima, Sipriano Kasama je rekao da je cilj njihove šestodnevne posete uspostavljanje ekonomske saradnje između Gvineje Bisao i Republike Srbije, posebno u oblasti poljoprivrede koja je najzastupljenija privredna aktivnost u toj zemlji. Nacionalni interes Gvineje Bisao, naglasio je Kasama, jeste povećanje proizvodnje pirinča, odnosno smanjenje uvoza ove žitarice.

Visoka delegacija parlamenta Gvineje Bisao sastaće se u ponedeljak, 28. maja, u Novom Sadu, sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem. U okviru posete ovom gradu, delegacija će obići Petrovaradinsku tvrđavu i posetiti kompaniju „Agropanonka“ i Sremske Karlovce.

 11871_2.jpg

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop