Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvorena nova fabrika „Plastikcam East“ u Subotici

17.05.2018.

U Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ u Subotici danas je svečano otvorena fabrika „Plastikcam East“ DOO, prva investicija italijanskog proizvođača plastičnih komponenti „Kaminada“ van granica ove zemlje. Svečanim presecanjem vrpce novu fabriku u rad su pustili pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, ataše za ekonomiju, trgovinu i naučnu saradnju ambasade Italije u Beogradu, Matijas Klajvaz, i direktor kompanije „Kaminada“ Aldo Kaminada.

 11850_1.jpg

U svom obraćanju okupljenima Aldo Kaminada je rekao da je njegovu porodičnu kompaniju, osnovanu šezdesetih godina prošlog veka, za otvaranje pogona u Republici Srbiji motivisalo nekoliko faktora. Od, kako je naveo, jačanja grupe kroz internacionalizaciju, do važnog koraka u izboru zemlje – Srbije, gde na jednom mestu imaju konkurentnu i pristupačnu radnu snagu, tradiciju u organizaciji poslovanja koja je u superlativu u odnosu na ostalo zemlje Istočne Evrope.

Načelnik Vučković je rekao da smo svedoci da se Srbija prepoznaje na poslovnoj i investicionoj mapi kao država koja je stabilna za ulaganje, pre svega zahvaljujući uspešnoj politici reformi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U okviru te opšte slike, dodao je, smatram da postoji posebnost u vezi današnjeg otvaranja industrijskih kapaciteta kompanije „Kaminada“ u prvoj od narednih nekoliko faza.

Posebnost se, istakao je, ogleda u tome što je lokalna samouprava uz podršku pokrajinske i republičke vlade uspela da u kratkim zadatim rokovima uradi sve ono što je neophodno da bi investitor mogao da realizuje svoj poslovni plan i da svoj prvi industrijski pogon izvan Italije izgradi upravo ovde, u Subotici.

 11850_2.jpg

- Ono što valja naglasiti jeste da se posebnost ogleda pre svega u sposobnosti gradonačelnika Subotice Bogdana Labana da primeni dobru praksu agilnog menadžmenta i da lokalnu birokratiju preoblikuje u efikasnu administraciju. Bez takvog pristupa, mišljenja sam da danas ne bismo bili ovde – podvukao je Dragi Vučković.

Ognjen Bjelić je kazao da nas ova investicija ohrabruje u uverenju da smo na dobrom putu, jer se strani investitori opredeljuju za konkurentne lokacije i one države koje su ekonomski i politički stabilne i imaju dobru strategiju investiranja.

Govoreći o direktnom uticaju italijanskih investicija, on je podsetio da je čak 66 italijanskih kompanija investiralo svoj kapital na području Vojvodine, pri čemu se vrednost ukupno uloženog kapitala kreće na nivou od gotovo milijardu evra, a broj zaposlenih prelazi jedanaest hiljada.

11850_3.jpg 

Pokrajinska vlada i Sekretarijat za regionalni razvoj, kako je Bjelić naveo, nastaviće da ulažu napore kako bi lokalne jedinice u Vojvodini dobile  po nekoliko dobrih i zdravih investicija, te  na taj način podstakle svoj razvoj u interesu boljeg života  građana, uslova za njihovo radno angažovanje i sigurnije zarade.

Fabrika „Plastikcam East“ zauzima površinu od 2.250 kvadratnih metara, od čega je 1800 kvadratnih proizvodnog i skladišnog prostora i 450 kvadratnih metara kancelarijskog prostora.

Proizvodne aktivnosti u fabrici su organizovane u dve funkcionalne celine i to: brizganje komponenti od plastike i sklapanje komponenti u funkcionalne sklopove.

11850_4.jpg 

Investicija je vredna više od tri miliona evra, a realizovana je u rekordnom roku, s obzirom na to da je od momenta kupovine zemljišta do završetka izgradnje prošla svega jedna godina, a sama fabrika izgrađena za šest meseci.

Radi se o prvoj od ukupno planiranih pet faza izgradnje, u fabrici je trenutno zaposleno 26 radnika, s ambicijom da se do kraja godine zahvaljujući povećanju obima poslova ta brojka duplira. Fabrika posluje u režimu slobodne zone, a kompletna proizvodnja namenjena je izvozu.

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop