Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Dan pobede nad fašizmom

09.05.2018.

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio zamenik predsednika Skupštine grada Subotice, Veljko Vojnić, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Dragi Vučković, načelnik Okruga.

11829_1.jpg

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije Vojske Srbije, ambasade Ruske Federacije, Jevrejske opštine Subotica i drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

Veljko Vojnić je izjavio da je 9. maj značajan datum ne samo za Suboticu i Srbiju nego i za sve građane širom Evrope, da on simbolizuje pobedu slobodnog sveta nad totalitarnim mrakom nacizma koji je pretio da ga uništi i da je toj istorijskoj pobedi doprineo i naš narod, i naša zemlja.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Maksim Bakrač, rekao je da je u Drugom svetskom ratu, koji se vodio na teritoriji 61 zemlje, život izgubilo oko 55 miliona ljudi i da ogromnog danka u ljudskim životima nije bila pošteđena ni Subotica u kojoj je stradalo više od 7.000 građana.

– Subotica je dužna da nove naraštaje uči na poukama tih žrtava i njihovim idealima. Iz dubokih moralnih razloga borci NOR-a, potomci,  sledbenici i svi rodoljubi ne mogu da dozvole lažno prekrajanje istorije i negiranje istorijske uloge partizana u borbi protiv okupatora – naglasio je, između ostalog, Maksim Bakrač.

Dan pobede nad fašizmom obeležen je i prigodnim programom subotičkih gimnazijalaca. Po završetku svečanosti na Trgu žrtava fašizma, venci su položeni i na spomenik crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

11829_2.jpg

 

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
Plaćanje karticama
Informator
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy