Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana 3. vanredna sednica Skupštine grada

02.03.2018.

Na 3. vanrednoj sednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, većinom glasova odbornika usvojena je jedina tačka dnevnog reda: donošenje Odluke o postavljanju spomenika Matiji Korvinu. Spomenik Matiji Korvinu, vlastelinu ovoga kraja, povodom 560. godišnjice njegovog krunisanja za ugarskog kralja postaviće se u Subotici, u ulici Matije Korvina 8, ispred ograde Rajhlove palate.

11704_1.jpg

Spomenik u vidu prepoznatljive figure Matije Korvina postaviće se na postamentu koji će se izraditi prema Idejnom projektu preduzeća „Support“ d.o.o. Subotica i u skladu sa rešenjem Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Tekst spomen obeležja na postamentu je: „Matthias Rex (1458-1490)“. Na bočnoj strani postamenta montiraće se spomen-ploča sa tekstom ispisanim na srpskom jeziku ćiriličnim pismom, na mađarskom, hrvatskom i engleskom jeziku: „Spomenik Matiji Korvinu je postavio 2018. godine Čakanj Lajoš uz saglasnost Grada Subotice“.

Sredstva za postavljanje Spomenika obezbediće podnosilac zahteva za postavljanje Spomenika. O održavanju Spomenika staraće se Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica. Postavljanje Spomenika izvršiće se po pribavljenoj saglasnosti Ministarstva kulture i informisanja.

Komisija za podizanje i održavanje javnih spomenika na teritoriji grada Subotice je na sednici održanoj 21. februara 2018. godine donela zaključak o prihvatanju predloga podnosioca zahteva Lajoša Čakanja iz Subotice, ulica Matije Korvina 7-8, o podizanju spomenika Matiji Korvinu.

Čakanj se obratio Komisiji za podizanje i održavanje javnih spomenika na teritoriji grada Subotice 19. februara 2018. godine sa zahtevom za dozvolu podizanja spomenika Matiji Korvinu. U zahtevu je naveo da je Korvin bio vlastelin ovog kraja, da je vladao od 1458. do 1490. godine i da je bio poznat kao pravedan kralj prema svojim podanicima. Bio je sin beogradskog junaka Janka Sibinjanina (Hunjadi Janoša).

Ideja podnosioca je da se sećanjem na Мatiju Korvina u Subotici, u ulici koja nosi njegovo ime, podigne spomenik povodom 560. godišnjice njegovog krunisanja. Podnosilac je pribavio i priložio zakonom propisana akta za postavljanje spomenika. 

Za realizaciju ove odluke nije potrebno obezbediti budžetska sredstva.

 

 

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
Plaćanje karticama
Informator
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy