Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležena 99. godišnjica oslobođenja Subotice u Velikom ratu

13.11.2017.

Polaganjem venaca na spomen-ploču na železničkoj stanici i Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 na Puškinovom trgu, obeležena je 99. godišnjica oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu. U ime subotičke lokalne samouprave venac na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 položili su gradonačelnik Bogdan Laban i član Gradskog veća Miroslava Babić, a u ime Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

11462_1.jpg

Kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918 za pale borce služen je parastos, a na velika stradanja koja je pretrpeo srpski narod u Prvom svetskom ratu podsetio je arhijerejski namesnik i paroh hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, sveštenik Miodrag Šipka.

Prisutnima se obratio i Drago Lukić, član Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, podružnice iz Bajmoka, koji je podsetio da je 28. jula 1914. godine tadašnjem predsedniku Srpske vlade Nikoli Pašiću, dok je ručao u hotelu „Evropa“ u Nišu, prišao poštar i predao telegram kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji.

Vence na spomenik na Puškinovom trgu položili su i predstavnici SKC „Sveti Sava“, Bunjevačkog kulturnog centra, Udruženja dobrovoljaca i njihovih potomaka 1912-1918. godine  i predstavnici drugih udruženja i organizacija. Kao i ranijih godina, polaganju venaca prisustvovali su i brojni građani koji su se okupili da odaju poštu palim junacima.

Organizatori obeležavanja Dana oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu, poznatom i pod imenom Veliki rat, su SKC „Sveti Sava”, Bunjevački kulturni centar, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca i Grad Subotica.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
«Desiré» (23.11.2019.-30.11.2019.)