Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“

12.11.2017.

Večeras je, na sceni „Jadran“, održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“, koju su organizovali Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Bunjevački kulturni centar, Grad Subotica i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca. Manifestacija se održava od 1991. godine, kada je obnovljena povelja o bratimljenju Srba i Bunjevaca i dogovorena saradnja o zajedničkom obeležavanju važnih istorijskih datuma. Akademiji je prisustvovao i gradonačelnik Bogdan Laban.

11457_1.jpg

U ime SKC „Sveti Sava“ prisutnima na svečanoj akademiji obratio se Mile Tasić, koji je  podsetio na slobodarsku težnju srpskog, jugoslovenskog naroda koju je početkom XVI veka započeo Jovan Nenad Crni, herojstvo i junaštvo srpske vojske u Prvom svetskom ratu i proboj Solunskog fronta – srpski put od golgote do vaskrsa.

11457_4.jpg

Osvrnuo se i na doček pobedonosne srpske vojske na subotičku železničku stanicu, 13. novembra 1918. godine, na čelu sa potpukovnikom Antom Živulovićem i majorom Mihajlom Bodijem i iskrene reči dobrodošlice koje je dragoj braći, srpskim vojnicima, uputio potpredsednik patriotskog Narodnog odbora Bunjevaca i Srba u Subotici, dr Jovan Manojlović, a ukazao je i na značaj obnavljanja povelje o bratimljenju Srba i Bunjevaca.

Gradonačelnik Laban je, u svom obraćanju, istakao da su srpski i bunjevački prvaci u Subotici, koja je bila daleko od centra iz kog se vodila borba za oslobođenje slovenskih naroda koji su živeli u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji, iskreno verovali u konačnu pobedu i ujedinjenje ovih krajeva sa Kraljevinom Srbijom.

Uz podsećanje da je 5. novembra 1918. godine, u stanu Vladislava Manojlovića, održan važan sastanak, na kome su donete i odluke da se osnuje Bunjevačko–srpski narodni odbor i da se osnivački zbor Odbora održi 10. novembra,  naveo je da je tom sastanku prethodila prva konferencija bunjevačko-srpskih prvaka, koji su se nalazili u Subotici, održana 20. oktobra radi postizanja dogovora o tome šta bi trebalo da se preduzme da u Suboticu dođe srpska vojska i oslobodi i ove krajeve.

11457_3.jpg

Na toj konferenciji, dodao je, održanoj u tajnosti, u stanu Albe Malagurskog, došla je do izražaja snažna i nepokolebljiva jugoslovenska svest Bunjevaca i Srba koji su bili spremni na sve samo da ostvare san svojih predaka.

– U Prvom svetskom ratu Srbija je pretrpela velika stradanja: izgubila je, procenjuje se, oko milion i tri stotine hiljada duša. Ginulo se za slobodu, ali i za ideju da se, prvi put od dolaska na Balkan, Južni Sloveni nađu u istoj državi. Na nama i budućim generacijama je da odajemo počast našim slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali ono najdragocenije što imaju – svoje živote – poručio je gradonačelnik Laban. 

U umetničkom delu programa nastupili su folklorni ansambl Bunjevačkog kulturnog centra, dramski umetnici Miloš Stanković i Boško Boškov, KUD „Svetozar Marković“, iz Novog Sada, pevačka grupa „Mirosnice“ i recitator Anđela Stojčić.

11457_5.jpg

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
«Desiré» (23.11.2019.-30.11.2019.)