Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Karavan „Duh mladosti“ posetio Suboticu

22.09.2017.

Suboticu je danas, u cilju promocije dualnog i preduzetničkog obrazovanja, sporta, besplatnog vežbanja i volonterizma mladih, posetio Karavan „Duh mladosti“. Manifestaciji održanoj u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ prisustvovala je i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, a Karavan „Duh mladosti“ otvorenim je proglasila zamenica gradonačelnika Timea Horvat.

11372_1.jpg

Maja Gojković je, tim povodom, kazala da je jedan od prioriteta Srbije reforma obrazovnog sistema, razvoj praktičnih i primenjivih znanja kako bi bolje uskladili obrazovanje i tržište rada, što je važan preduslov smanjenja nezaposlenosti mladih i daljeg privrednog razvoja.

– Parlament je potpuno spreman da kroz suštinsku raspravu i donošenje zakona o dualnom obrazovanju već u toku ovog jesenjeg zasedanja stvori zakonske preduslove za njegovu punu primenu i time bude partner Vladi Srbije u sprovođenju reforme obrazovnog sistema – rekla je Gojković.

Predsednica Narodne skupštine je istakla da je na tom putu potrebna saradnja svih – lokalne samouprave kao što je Subotica, Autonomne pokrajine Vojvodine, državnih organa, kao i privrede koja mora da prepozna interes i da se uključi u čitav proces da bi on bio uspešan.

– Za uspeh ovih reformi neophodno je da svi zajedno radimo na promeni načina razmišljanja i navika - da podstičemo preduzimljivost i kreativnost, da budemo spremni da učimo tokom čitavog života i da pre svega naučimo da ne odustajemo pred izazovima – rekla je Maja Gojković.

11372_2.jpg

Timea Horvat je, otvarajući manifestaciju, istakla da je Subotica jedan od pionira dualnog obrazovanja u Srbiji, da za sada u programu učestvuju tri škole i da su školovanje sa naglaskom na praksu i saradnja obrazovnih institucija sa kompanijama u Subotici neke od prednosti dualnog obrazovanja.

- Subotička lokalna samouprava podržava upis na  deficitana zanatska zanimanja tako što već drugu godinu raspisujemo konkurs za dodelu stipendija učenicima prvih razreda. U budžetu grada izdvojena su sredstva u visini od 900.000 dinara za 30 stipendija. Ove godine imali smo duplo više zahteva u odnosu na prethodnu, što  pokazuje pozitivan trend rasta popularnosti do juče zaboravljenih zanimanja. Obrazovanje je kvalitet, a znanje moćan resurs – naglasila je Timea Horvat.

Subotica je šesnaesti grad koji je Karavan „Duh mladosti“ obišao od planiranih 33, u cilju promovisanja dualnog obrazovanja.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je pokrovitelj projekta, kao i promoter manifestacije naš proslavljeni sportista Davor Štefanek. Deo Karavana „Duh mladosti“ jeste i zgib zona, gde gradovi Srbije, odnosno njihovi stanovnici sa najviše urađenih zgibova dobijaju renoviranje dečijeg igrališta.

11372_3.jpg

Uoči otvaranja Karavana „Duh mladosti“, predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije Maju Gojković i predstavnike Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Gradskoj kući primili su Timea Horvat i članovi Gradskog veća zaduženi za oblasti obrazovanja i omladine i sporta, Nataša Aleksić i Nemanja Simović.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
Plaćanje karticama
Informator
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy