Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održano književno veče Vladimira Pištala

04.08.2017.

U Velikoj većnici Gradske kuće večeras je čitalačkoj publici predstavljen roman Vladimira Pištala „Sunce ovog dana: Pismo Andriću“. Autora ovog romana-pisma duboke odanosti našem Nobelovcu, Vladimira Pištala, pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturu Zorana Hadži Lazina, osnivača izdavačke kuće „Agora“, Nenada Šaponju, predstavnike Udruženja „Hercegovina“ i prisutne ljubitelje pisane reči u ime gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, lokalne samouprave i u svoje lično ime pozdravila je Miroslava Babić, pomoćnik gradonačelnika za oblast kulture.

11248_1.jpg

– Osećaj je čudan dok pažljivo biram reči zamišljajući da nas iz univerzuma sluša i gleda Ivo Andrić. Da bi imali smelosti pisati Andriću moramo ga dobro poznavati. Proniknuti u likove njegovog stvaralaštva baš kao što je on pratio tok svesti svojih junaka. Kroz Pismo Andriću Vladimir Pištalo stvara iluziju i zamku da je Andrić tu sa nama, naš savremenik – istakla je Miroslava Babić.

Ona je naglasila da u putopisu Pištala i Andrića putujemo na ćilimu vremena od Lisabona, preko Ženeve, Berlina, Sarajeva, Beograda (gde je Kalemegdan pramac), do Carigrada i još dalje, odmereno i dostojanstveno, poštujući sve religije i narode.

Sreten Pištalo, predsednik Zavičajnog udruženja „Hercegovina“, rekao je da je Vladimir Pištalo jedan od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, da je napisao tri romana i da je za roman „Tesla, portret među maskama“ dobio prestižnu NIN-ovu nagradu.

Vladimir Pištalo je kazao da je privilegija biti u Gradskoj kući u Subotici, koja je, kako je naveo, jedno od najlepših zdanja u Srbiji. Osvrćući se na svoj roman „Sunce ovog dana:Pismo Andriću“, istakao je da je to knjiga koju je pisao pet godina.

- Uvek sam mislio da način na koji se govorilo o Ivi Andriću nije tačan. Andrić je predstavljan kao suv i racionalan pisac, a ja uopšte ne mislim da je takav, mislim da je živ, mnogo emotivniji Andrić kod koga postoji mnogo ljudske dobrote, razumevanja za  sve ljude, jer kaže narodna poslovica ’ko se ne da poznati gledaj ga s kime se meša’, a pisac  se meša sa svojim junacima – rekao je Vladimir Pištalo.

Andrićevi junaci, dodao je on, nikada nisu ljudi sa vrha društva, već oni sa dna, koji često ne znaju da se izraze i nemi prolaze kroz život, te on govori umesto njih.

– Želeo sam da osvetlim tog Andrića koji voli sunce, igru, šale, ima posebno oko za žene, vidi kroz strast koja nas često vodi na stranputicu, ali bez koje ne bismo videli život – objasnio je Vladimir Pištalo.

Publiku u Velikoj većnici kroz književno veče vodio je Nenad Šaponja koji je istakao da je ovo drugo izdanje romana „Sunce ovog dana: Pismo Andriću“ i da je prvo prodato za samo nekoliko dana.

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop
Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/subotica/tmp) in Unknown on line 0