Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Вести из образовања

Почео 9. Сајам образовања

25.04.2013.

Техничка школа „Иван Сарић“ у сарадњи са активима директора основних и средњих школа, градом Суботица и суботичком Филијалом Националне службе за запошљавање организује 9. Сајам образовања који се данас и сутра одржава у фискултурној сали ТШ „Иван Сарић“. На манифестацији ће се представити већина суботичких средњих школа и високобразовних установа. Сајам се организује са циљем повећања општег нивоа информисаности ученика и родитеља о образовним понудама средњих школа и факултета, али и са намером да се ученици упознају са светом рада и занимања у циљу лакшег и квалитетнијег избора будућег професионалног позива. Основне школе у Суботици ове школске године завршава око 1330 ученика.

6736_1.jpg

Члан Градског већа задужена за образовање др Етела Јеринкић је, тим поводом, казала да живимо у друштву у коме је знање највећа вредност и да ће оно помоћи ученицима да не погреше у животу, јер, како је рекла, у животу греше само они људи који не поседују право знање. Она је поручила ученицима да се због тога труде да стекну што више знања и да са тим знањем буду успешни и вредни чланови заједнице.

На Сајму ученици имају могућност директног контакта са представницима школа, факултета и институција које се баве светом рада и занимања, а Сајам указује и на важност планирања професионалне каријере и правилног одабира занимања и подстиче различите локалне субјекте на сарадњу.

Првог дана Сајма одржан је округли сто на којем је презентована стратегија локалног одрживог развоја и стратегија развоја образовања у Републици Србији са освртом на локалне прилике. Циљ округлог стола била је хармонизација ове две стратегије, односно покушај превазилажења јаза између потреба привреде и образовног система.

На штанду Националне Службе за запошљавање ученици ће моћи да попуне електронски водич за избор занимања и да добију повратну информацију о адекватном занимању које је у складу са њиховим интересовањима и способностима.

Два нова образовна профила су на верификацији и тражи се потврда за њих од надлежног министарства. Осим четворогодишњих профила, верификација је тражена и за трогодишње профиле.

На манифестацији учествују и високошколске установе и две основне школе у оквиру пројекта Професионална оријентација ученика који је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја проглашен за пројекат од националног значаја. У питању су две ментор школе које раде на овом пројекту и пружају помоћ основних школама да у том послу напредују и обезбеде ученицима што бољи избор образовних профила који је напримеренији ученичким склоностима и способностима.

Сајам образовања биће отворен и сутра, од 9 до 16 часова. Другог дана Сајма ученици и родитељи који манифестацију нису посетили данас моћи ће да се упознају са понудом средњих, али и високих струковних школа и факултета. Организатори очекују да ће Сајам посетити око 2.000 посетилаца из Суботице и околних места.

Сагледавајући важност адекватног одабира будућег занимања, као и чињеницу да млади људи најчешће нису довољно зрели за доношење животних одлука те врсте на подручју града Суботице ова манифестација одржава се од 2005. године.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја