Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Вести из образовања

Еколошка едукација и такмичење у прикупљању и селекцији батерија

09.11.2012.

Ради оживљавања иновативо-креативе активности ученика из области електронике, физике, хемије, електротехнике, биологије и информатике „Еко– фриендс анд ецо–китс” организација за заштиту животне средине и град Суботица планирају да од 1. фебруара 2013. године реализују такмичење за основне и средње школе са темом „Свим ученицима лампе на бицикл“. У оквиру ове акције у суботичким школама ускоро би требало да почне едукација ученика која се односи на правилно поступање и управљање са електронским и електричним отпадом који је због свог састава изузетно штетан по животну средину и здравље људи, као и њихово укључивање у акцију сакупљања, селекције и рециклаже ове врсте отпада.

6301_1.jpg

Члан Градског већа задужена за образовање др Етела Јеринкић је, тим поводом, на данашњој прес-конференцији у Медија-центру Градске куће казала да су у договору са директорима суботичких основних и средњих школа одређени наставници који ће се бавити питањем заштите животне средине у школама и са којима ће данас имати састанак у вези спровођења ове акције. Ти профеосори ће, рекла је, одабрати ученике заинтересоване за ову област који ће се укључити у ову акцију.

Она је казала да Закон о управљању отпадом налаже да се електронски и електрични отпад одлаже посебно, да се не меша са другим врстама отпада, јер електронски отпад садржи по неколико стотина елемената и једињења који у додиру са влагом, течношчу и атмосферским утицајима доводе до стварања разних хемијских реакција чији су продукти канцерогени.

- Због тога је веома битно да се пажљиво поступа са овим отпадом, да се ученици у основним и средњим школама едукују и да се практично укључе у сакупљање и селекцију електронског отпада. У Србији се овог отпада сакупи од 0,4 до 0,8 кг годишње по становнику, што је много мање него у Европској унији где се просечно сакупи око четири килограма годишње по становнику, док је у неким развијенијим земљама та бројка и већа, као у Шведској где износи 16 кг по становнику годишње. Ова акција требало би да допринесе да ученици стекну навику у вези одлагања ове врсте отпада и да на тај начин позитивно утичу на очување животне средине и здравља, истакла је Етела Јеринкић.

Професор Денеш Тот, председник „Еко– фриендс анд ецо–китс” еколошке организације, који се већ дуго година бави и покушава да рашири идеју о потреби правилног и пажљивог поступања са електронским отпадом, рекао је да се процес сакупљања и селекције батерија успешно спроводи у предшколским установама, да је веома значајно да то почне и у школама и да се професори и ученици могу брзо и лако едуковати.

- Потребно је сакупљати и обављати селекцију батерија на пуњиве и непуњиве. Тим процесом могу се издвојити батерије које се могу искористити у примарној рециклажи. Селектиране батерије могу се искористити за ручне или лампе на бициклу. Такмичење за основне и средње школе са темом 'Свим ученицима лампе на бицикл' обухватиће, између осталог, надметање у томе која школа може да скупи више батерија и која екипа може да селектира више комада батерија у одређеном временском периоду. Од ове акције може се очекивати одређена материјална добит (штедња), заштита водених резерви у тлу, вежбање мерења из физике, електротехнике и електронике, а имајући лампе омладина ће мање бити изложена саобраћајним незгодама на бициклима, казао је Денеш Тот.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја