Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Градоначелник Бакић: Међународни фестивал позоришта за децу постао бренд Суботице и Србије

17.09.2023.

У суботичком Дечјем позоришту вечерас је свечано отворен јубиларни – 30. Међународни фестивал позоришта за децу. Многобројне госте, учеснике и домаћине фестивала, као и добитнике традиционалне фестивалске награде „Мали принц“ и награде „Отон Томанић“, која је установљена ове године, најпре је поздравио градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, рекао како је ово фестивал који је, кроз своје постојање, приказао многа уметничка достигнућа и дао велики допринос развоју луткарства, афирмишући позориште за децу и позоришну уметност.

15986_1.jpg 

„Међународни фестивал позоришта за децу је кроз своје трајање изградио углед у Европи и свету, и не треба бити скроман већ слободно рећи – постао бренд како града Суботице, тако и државе Србије. Фестивал који, приказујући сјајне представе, деци отвара велики простор да своју креативност и маштовитост преточе у уметност”, нагласио је градонaчелник Бакић.

Додао је да је ово, уједно, и фестивал који шаље поруку по којој је Суботица већ одавно позната, а то је гостољубивост, дружељубивост, толеранција и богатство различитости, „на шта смо“, како је рекао, „сви ми у Суботици изузетно поносни“.

„Такође, фестивал је кроз своје постојање изнедрио и једну прелепу награду ’Мали принц’, коју су понели најзначајнији уметници у свету који су највећи део себе и свог труда и рада управо посветили деци”, истакао је Бакић.

Подсетио је да Град Суботица велику пажњу поклања деци, нарочито у последње три године, стављајући акценат на оне области које су за њих највише везане, а то су спорт, култура, образовање и социјална заштита.

15986_2.jpg

„Сви ми се заиста трудимо да нашој деци помогнемо да препознају праве вредности живота, да то буде темељ за њихову даљу надоградњу кроз образовање. И да, кад заврше своје школовање, кад постану зрели људи, преузму одговорност и дају допринос у развоју и своје Суботице, и своје Србије“, казао је Бакић.

Уз честитке овогодишњим добитницима награде за животно дело „Мали принц и новоустановљене награде „Отон Томанић“, он је изразио захвалност Министарству културе и Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама на огромној подршци и помоћи коју су током свих ових 30 година пружали Међународном фестивалу позоришта за децу.

„Свим нашим драгим гостима пожелео бих срдачну добродошлицу и да се угодно проведу у нашем граду. Желим и да упозњу богатство културе и све лепоте наше Суботице, којих заиста има много. И да, када буду одлазили из нашег прелепог града, понесу најлепше успомене. А, ми их, догодине, чекамо раширених руку“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутне је поздравила и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић која је рекла како културна манифестација као што је овај традиционални и међународни фестивал позоришта за децу јесте један изузетан догађај, не само у нашим, већ и у много ширим оквирима.

15986_3.jpg

Она је подвукла да су организатори због истрајности на очувању овог фестивала достојни искреног дивљења.

„И да нагласим, чак и да претходне три деценије његовог трајања на овом нашем простору нису биле турбулентне, а понекад и драматичне какве су биле, овај јубилеј и истрајност организатора да се фестивал сачува заслужују најдубље поштовање“, казала је, између осталог, Драгана Милошевић.

Након уводних обраћања, први пут је додељена фестивалска награда „Отон Томанић”, признање за театролошко промишљање у домену позоришта за децу и младе, професору др Зорану Ђерићу, селектору Фестивала, док су традиционалне фестивалске награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, додељене глумици и редитељки Амели Вученовић, и словеначкој луткарки, педагогу и публицисти Јелени Ситар. Награде свим лауреатима уручио је градоначелник Суботице Стеван Бакић.

15986_4.jpg

Зоран Ђерић је, у свом обраћању присутнима, између осталог навео како се за луткарску уметност заинтересовао 1988. године, доласком на место управника Позоришта младих у Новом Саду, и да га од тада до данас луткарство непрестано фасцинира и интригира својим могућностима, али и својом прошлошћу.

Амела Вученовић се присутнима обратила речима како је поносна што ће њено име стајати уз имена оних од којих је учила и да су награде добијене у властитој земљи увек посебно важне и драге, а Јелена Ситар је у свом говору рекла како је у луткарство увео Лојзе Ковачич – мада заправо није био луткар него јако добар писац – који је говорио да је у уметности, поред вештине која је јако важна, апсолутно неопходна потпуна искреност, те да то она покушава у свом раду.

Поред Амеле Вученовић и Јелене Ситар, трећи овогодишњи добитник награде „Мали принц” је бугарски глумац и редитељ Боњо Лунгов.

15986_5.jpg 

На церемонији отварања представљен је и фестивалски жири, чије одлуке ће бити саопштене на церемонији доделе награда и затварања фестивала у петак, 22. септембра - лауреати „Малог принца” Амела Вученовић и Јелена Ситар, као и Јарослав Антоњук – пољски режисер, драматург и театролог.

Овогодишње фестивалско издање траје до 22. септембра и одржава се на неколико локација у Суботици, а током трајања фестивала у такмичарском програму учествоваће 14 позоришта из 12 земаља: Кине, Јужне Кореје, Португала, Румуније, Естоније, Чешке, Словачке, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Србије. Улаз на комплетан програм фестивала је бесплатан.

15986_6.jpg

У уметничком делу церемоније наступили су Дечји хор „Емануил“ из Суботице с диригентом и уметничким руководиоцем Рафаилом Стокин, који је извео фестивалску песму „Пустимо децу да расту“, као и суботички балетски Creative Studio, који је извео кореографије Мирјане Перчић и Маше Лукић.

Такмичарски програм фестивала отворен је на сцени „Јадран” Народног позоришта у Суботици представом „Стара прича” позоришта „Под срећном звездом” из Чешке, у режији Јевгенија Ибрагимова.

European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>