Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Одржана јавна расправа о измени Статута Града Суботице

23.04.2021.

У Великој већници Градске куће данас је одржан отворени састанак у склопу  јавне расправе о измени Статута Града Суботице, којом се буњевачки језик уводи у службену употребу. Председник Скупштине града др Балинт Пастор је након поздрављања присутних и кратке ретроспективе учињеног изнео и процедуре које следе до коначне измене Статута града.

 Др Балинт Пастор је том приликом, рекао да  је суштина измена да се на иницијативу градоначелника Суботице Стевана Бакића, односно Градског већа  уведе и буњевачки језик у службену, равноправну употребу на територији града Суботице поред српског, мађарског и хрватског језика. Председавајући данашњем отвореном састанку др Балинт Пастор  навео је да јавна расправа о измени статуте града Суботице траје од 9 до 23 априла (данас) и да је у том периоду стигло  88 предлога, сугестија и поднесака. Он је, том приликом, позвао  присутне да састанак протекне у демократском духу.

У име градоначелника Стевана Бакића, као предлагача, говорио је Сава Стамболић, шеф кабинета градоначелника.

„Градоначелник се у свом предлогу да се Буњевачки језик уведе као четврти службени језик у Суботици водио  искључиво правним аргументима. Циљ је био да се буњевачка национална мањина после дужег времена доведе у једнак положај као друге значајније националне мањине. Да се на основу онога што су постигли на стандардизацији свог језика у протеклих 20 година и на друге напоре, омогући да се око седам хиљада говорника буњевачког језика  званично обраћа институцијама на свом језику“, објаснио је  Сава Стамболић.

Расправи  су присуствовали  дипломатски представници Републике Хрватске, председнице Буњевацког националног савета и Хрватског националног вијећа,  чланови и челници културних установа и удружења Хрвата и Буњеваца и многи други заинтересовани грађани. Они су  износили примедбе које су се углавном односиле на  језичке нормативе, као књижевну традицију и обичаје.

Председница Буњевачког националног савета Сузана Кујунџић Остојић подсетила је још једном да је буњевачки језик стандардизован.

„Не можемо да одступимо од себе и свог језика. Ово није никакав преседан дешава се и у другим општинама. Веома нам је важно да се наш језик после три и по века и званично прихвати“,  истакла је је Сузана Кујунџић Остојић.

Отворени састанак одржан у склопу јавне расправе о предлогу одлуке о изменама Статутас града Суботице трајао је четири сата и на њему су сви присутни имали прилику да изнесу своје мишљење о предлогу Одлуке о измени Статута града.

ImunizacijaВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАМедија-центар и Протокол
Локална пореска администрацијаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегКОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator
Стратегија развоја