Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Градоначелник Суботице Стеван Бакић: Град остаје поуздан партнер СКЦ „Свети Сава“

19.04.2021.

У Задужбини Душана Радића вечерас је почела „Недеља православља“, културно-духовна манифестација која ће ове године протећи у знаку тридесетогодишњице рада и постојања Српског културног центра „Свети Сава“, основаног 13. априла 1991. године с циљем да афирмише српску духовност и културу, да шири и штити најзначајније вредности историје Срба, традиције и стваралаштва. Отварању манифестације присуствовао је и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, тим поводом, изјавио да је свака од година које су минуле између оснивања СКЦ „Свети Сава“ и данас била испуњена многобројним културним догађајима, мудрим речима великана српске културе – академика, духовника, државника, сведока и стваралаца српске историје.

„Свима њима је суботички домаћин била организација са именом Светог Саве. Именом које обавезује на саборност, озбиљност и истрајност у мисији очувања и представљања српске традиције, духовности и културе. Српски културни центар тај свој узвишени задатак обавља у просторијама црквене Задужбине Душана Радића, великог суботичког добротвора“, нагласио је Стеван Бакић.

Радић је, истакао је, давне 1888. године подигао ову кућу у којој се српски народ Суботице окупља још од 1916. године, када је преминуо у аустро-угарском логору, а свој дом тестаментом оставио свом роду и својој Цркви.

„Уз ову кућу завештао је и много земље и друга материјална добра, која су омогућила живот и рад српским културним институцијама, све до коначне национализације његове задужбине 1959. године“, подсетио је градоначелник Бакић.

Подвукао је да је овај јубилеј прилика да се каже, да је велику улогу у враћању овог простора Цркви и исправљању неправде према Душану Радићу и српском народу у Суботици, имала госпођа Милева Мародић, док је њен супруг Милан Мародић дао свој допринос као један од оснивача и дугогодишњи председник и организатор програма у Српском културном центру „Свети Сава“.

„На ову велику годишњицу желим у име Града да им се захвалим на том труду. Као што сам нагласио на Савиндан, Град Суботица остаје поуздан партнер овог Центра. Србија никада није имала квалитетнију културну политику и данас смо у ситуацији да можемо да кажемо да су градске и државне установе културе партнер оваквим организацијама“, закључио је Стеван Бакић.

Недеља православља отворена је   изложбом  „30  година црквено уметничког стваралаштва  Светозара Пандуровића“, а отвореном је прогласио протопрезвитер отац Душан.

Од 19. до 25. априла биће одржано седам програма. Сви програми почињу у 18.00 часова. Заинтересоване  који желе да присуствују програмима треба да  пријаве долазак на број телефона 024/601-833 сваким радним радом од 8.00 до 14.00 часова.

Организатор „Недеље православља“ је Српски културни центар „Свети Сава“.

ImunizacijaВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАМедија-центар и Протокол
Локална пореска администрацијаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегКОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator
Стратегија развоја