Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Договорена интензивнија сарадња Града Суботице и Представништва Републике Српске у Србији

11.02.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас, у Градској кући, са шефом Представништва Републике Српске у Србији Млађеном Цицовићем, са којим је разговарао o односима између Републике Српске и Републике Србије и јачању и продубљивању сарадње између Представништва Републике Српске и суботичке локалне самоуправе. Састанку су присуствовали народни посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, Милимир Вујадиновић, члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић, и председник Скупштине Завичајне заједнице „Република Српска“ у Суботици, Мирослав Каран.

 14012_1.jpg

Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да се у пријатељском  разговору са Млађеном Цицовићем сложио у оцени да сарадња Републике Србије и Републике Српске никада није била боља, конкретнија и квалитетнија него данас захваљујући, пре свега, председнику Александру Вучићу и Влади Републике Србије који са Републиком Српском негују односе на највишем, партнерском нивоу.

„Њихов однос према Републици Српској смерница је и за све локалне самоуправе да стално продубљују и унапређују своје везе са њом. Град Суботица има јаке разлоге и одличне услове за јачање сарадње како са Републиком Српском у целини, тако и са њеним појединачним градовима и општинама“, нагласио је Бакић.

Велики број Суботичана пореклом је са тог простора и негује блиске везе са својим рођацима и пријатељима у Републици Српској, рекао је градоначелник Бакић, и додао да и завичајна удружења, која су веома активна у Суботици, представљају велики потенцијал за повезивање у сфери културе, образовања и спорта, али и привреде.

14012_2.jpg

„Данас смо поставили темељ односа нашег града са Представништвом Републике Српске у Србији и у наредном периоду ће се та сарадња конкретизовати кроз нове сусрете, пројекте и заједничке активности“, истакао је градоначелнк Бакић.

Уз изражавање захвалности градоначелнику Бакићу на срдачној добродошлици и пријему, Млађен Цицовић је рекао да је досадашња сарадња Представништва Републике Српске и Града Суботице била добра и да је од јуна 2015. године, када је Република Српска, односно Привредна комора Републике Српске била партнер 9. Међународног и регионалног сајма привреде у Суботици, интензивирана сарадња привредника из Републике Српске и привредника из овог града.

Поред економског мотива, сарадња је попримила и један емотивни карактер, с обзиром на то да значајан број привредника у Суботици води порекло из Републике Српске. А тај завичајни мотив је нешто на чему ми инсистирамо, да наши људи и са једне и са друге стране Дрине интензивно сарађују јер само тако можемо и једни и други себи да обезбедимо будућност“, казао је Цицовић.

Навео је да је последњих година Представништво Републике Српске реализовало у овом граду све своје програме у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, да је пре две године та манифестација затворена у Суботици и да је то један од разлога због којих се састао са градоначелником Стеваном Бакићем.

14012_3.jpg

„Разговарали смо о интензивирању сарадње у наредном периоду, у областима у којима је Представништво посебно активно, а то је сарадња са завичајним удружењима, имајући у виду да значајан број људи у Суботици потиче из Републике Српске. Веома нам је важно да имамо удружења која раде на неговању и чувању културе, традиције и обичаја краја из кога су дошли, али и на јачању веза са завичајем. Посебно ћемо инсистирати да та завичајна удружења дају пуни допринос и развоју овог града, да са локалним властима активно учествују у реализацији свих пројеката који су на добробит свих грађана Суботице“, истакао је Млађен Цицовић.

Осврћући се на укупну сарадњу Републике Српске и Републике Србије, Цицовић је истакао да је последњих седам година та сарадња интензивна и на изузетно високом нивоу.

„То потврђује и чињеница да је у последњих седам година више од 56 милиона евра инвестирано у подршку бројним пројектима који су побољшали живот у градовима и општинама у Републици Српској. Нема града и општине у Републици Српској у којима из Србије није финансиран неки од пројеката. Сагласили смо се да је веома важна привредна сарадња, али и да нам никад није било потребније да будемо јединствени, сабрани, да будемо заједно, да дајемо максималан допринос на очувању нашег националног идентитета. Ако то успемо да урадимо на најбољи начин, имаћемо будућност“, поручио је Млађен Цицовић, и додао да ће делегација Представништва посетити Суботицу почетком марта, када ће се разговарати о конкретним пројектима који би требало да се реализују до краја ове године.

14012_4.jpg

ImunizacijaВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАМедија-центар и ПротоколЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегКОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја