Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Exchange 5
Вести из културе

Успешан наступ тамбурашког оркестра Гимназије на „Данима Балкана” у Минхену

24.03.2016.

Тамбурашки оркестар Гимназије „Светозар Марковић“ успешно је представио своју школу, Суботицу и Србију на традиционалном, десетом по реду фестивалу „Дани Балкана“, одржаном од 26. фебруара до 12. марта 2016. године у Минхену. На манифестацији на којој уметници кроз изложбе, фотографије, филмове, музику и фолклор представљају културну разноликост југоисточног дела Европе, млади  тамбураши су се представили композицијама народне и класичне музике, као и сплетом војвођанских нумера које су изводили заједно са вокалном солисткињом Тамаром Бабић.

10031_1.jpg

Чедо Хајдер, координатор програма и сарадње Суботице и Минхена, и Слободан Чампраг, директор Гимназије „Светозар Марковић”, сматрају да су гимназијалци показали висок ниво професионализма и да су понашањем и наступима у „Литературхаусу“ (дому књижевности) и чувеној „Гастеиг” концертној дворани у центру Минхена одушевили госте, због чега су сигурни да ће ускоро уследити позив за ново гостовање.

Ученици су због реакције публике и бројних честитки уверени да су одушевили домаћине и освојили фестивал тамбуром. Радује их што су доказали да је тамбура универзални инструмент, односно да није инструмент локалног и војвођанског карактера и само за народну музику него и за остале музичке жанрове.

- Наступили смо са 20 нумера у три блока и то су биле народне композиције, кола и игре из Бачке, затим класичне и светски познати инструментали попут ’Ларине песме’ и у трећем блоку смо пратили Тамару Бабић која је певала песме Звонка Богдана - казао је, између осталог, Урош Манојловић, шеф тамбурашког оркестра Гимназије „Светозар Марковић”.

Уз подсећање да успешна сарадња између Суботице и Минхена траје већ 12 година и да су до сада заједничким снагама реализовани бројни пројекти из области привреде, културе, образовања и хуманитарног рада, Чедо Хајдер је најавио да ће, у оквиру те сарадње, наш град 27. априла бити домаћин презентације књиге посвећене изворној народној уметности у техници сламе коју је кустос минхенског музеја превео на четири светска језика.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја