Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Суботица од А до Ш

С

Синагога у Суботици по архитектонском решењу спада у најлепше грађевине сецесије овог поднебља. Саграђена је 1902. године у стилу мађарске сецесије, по пројекту Дежеа Јакаба и Марцела Комора. Посебан изглед овом храму дају украси, како на фасади тако и у унутрашњости, у којима доминирају витражи. Иако великим делом оштећени, они и данас чувају вештину и лепоту рада на стаклу мајстора из прошлих времена. Организација „World monument watch“ је три пута заредом Синагогу уврштавала међу сто најугроженијих споменичких објеката у свету. Синагога је заштићен споменик културе и успомена на 4.000 суботичких Јевреја прогнаних и уморених у фашистичким логорима у Другом светском рату.

Сецесија је типична за Суботицу. Желећи да лепотом надмаше постојећи конвенционални академизам, богати Суботичани су почетком 20. века широм отворили врата новој уметности и архитектури сецесије. Својеврсни печат новом руху Суботице дали су архитекте: Еден Лехнер, Ференц Рајхл, тандем Марцел Комор и Деже Јакаб. Они су Суботицу украсили цветном орнаментиком, народним мотивима, кованим гвожђем, бојом и керамиком. Архитекте модерног доба данас комбинују модерну архитектуру с традицијом. Зелена фонтана у центру града, изграђена од чувене Жолнаи керамике 1985. године, подсећа на упечатљиву уметност сецесије.

Сарић Иван (1876-1966.), познати суботички спортиста, који се бавио бициклизмом, моторима и аутомобилима. Први је човек са наших простора који је полетео 1910. године, авионом који је сам конструисао. Седиште авиона од прућа је сачувано и налази се у Музеју ваздухопловства у Сурчину. Авион је направио након што га је по први пут видео у Паризу 1909. године. 1917. је саградио и модел хеликоптера који је на пробама показао одличне резултате.

Спартак – Јован Микић (1914-1944.) био је командант Суботичког партизанског одреда и познати југословенски репрезентативац у атлетици. У периоду од 1932. до 1939. био је наш најбољи петобојац, десетобојац, скакач, бацач диска и кладива. Погинуо је 10. октобра 1944, на Дан ослобођења Суботице, на суботичкој железничкој станици, када га је усмртио мађарски војник.

Сента (насеље у Суботици) је јужни део града, између Сенћанског пута и Браће Радић, у околини цркве Св. Ђурђа. Стари сенћански пут протезао се од Сењака (Пушкинов трг) и преко сенћанске капије водио у Сенту. Иако никад није асфалтиран, овим летњим земљаним путем се и данас може стићи у Сенту.

Стантић, Ђуро, (1878-1918.) је први суботички спортиста и светски првак и освајач олимпијске медаље.

Спомен чесма на Палићу, пред Великом терасом, подигнута је 1912. године у част завршетка изградње Велике терасе у стилу сецесије и Музичког павиљона. Спомен чесма се и данас фантастично уклапа у амбијент палићког шеталишта.

Суботичка филхармонија, основана 1908. године, приредила је многобројне концерте са уметницима-солистима највишег светског ранга. Последњих деценија врсни музичари су отишли из града, те је Филхармонија била принуђена да своју делатност сведе у скромније оквире.

„Суњок“ чарда је чарда у невероватном природном амбијенту на обали Лудошког језера. Нуди рибље чорбе, рибље паприкаше и остале специјалитете од рибе, као и класичну кухињу.

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Informator
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја